2022-2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές των Π.Μ.Σ, μπορούν να πραγματοποιήσουν την ηλεκτρονική κατάθεση των Ερευνητικών τους Εργασιώνπροκειμένου να οριστούν οι 3μελείς Εξεταστικές Επιτροπές (στα πλαίσια της εξεταστικής περιόδου Μαΐου 2023 – αφορά τα Π.Μ.Σ. διάρκειας 3 εξαμήνων), από τη Δευτέρα 24-4-2023 έως την Τετάρτη 3-5-2023 και ώρα 14:00.

Παρακαλούμε, λόγω του μεγέθους των εργασιών, τα αρχεία να σταλούν σε pdf μορφή στο email της Γραμματείας master@chem.uoa.gr, με θέμα «Ορισμός 3μελούς επιτροπής κας/κου Ονοματεπώνυμο».

Επίσης θα επισυνάπτεται υπογεγραμμένο από τον εκάστοτε επιβλέποντα το έγγραφο του Ορισμού της 3μελούς Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο είναι σε ηλεκτρονική μορφή στο link Χρήσιμα Έντυπα στην Ιστοσελίδα του Τμήματος με τίτλο «Έγκριση εκτύπωσης της 2ης έκδοσης της ερευνητικής εργασίας και ορισμός 3μελούς εξεταστικής επιτροπής».

                  

Από τη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας

 

Athens Negotiations Tournament 2023

Το Athens Negotiations Tournament 2023 είναι ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Δρ. Ηλία Καπουτσή, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΟΠΑ.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Ant 2023:

1η Εκδήλωση: Preevent, 17 Μαρτίου 2023

 • Ενημέρωση & Γνωριμία με το Διαγωνισμό και την ομάδα του ΑΝΤ 2023
 • Networking Event
 • Ευκαιρία να γνωρίσεις καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου!
 • Η συμμετοχή σου στο Pre-Event προσμετράται θετικά στην αίτησή σου για το Διαγωνισμό!

2η Εκδήλωση: Main Event, 22 & 23 Απριλίου 2023

 • Διαπραγματευτικές Ασκήσεις
 • Ενημερωτικές Εκδηλώσεις
 • The Finals!

Ιστοσελίδα διοργάνωσης: https://ant.aueb.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2022-2023 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Καλούνται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές όλων των ΠΜΣ/ΔΠΜΣ του Τμήματος με έτη εισαγωγής 2021-2022 και 2022-2023 να δηλώσουν τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου από τη Δευτέρα 27-03-2023 έως και την Παρασκευή 07-04-2023 μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας: https://my-uni.uoa.gr

Οι φοιτητές θα εισέρχονται στην εφαρμογή με το username και τον κωδικό που έχουν αποκτήσει μέσω webmail.

Στην εφαρμογή υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης με οδηγίες για τη δημιουργία δήλωσης μαθημάτων.

Προσοχή: Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη λήξη των προθεσμιών καμία δήλωση δεν θα γίνεται δεκτή.

Σημείωση: Οι πρωτοετείς φοιτητές θα δηλώσουν μαθήματα μόνο του δευτέρου εξαμήνου. Οι δευτεροετείς φοιτητές θα δηλώσουν μαθήματα του τετάρτου εξαμήνου εάν υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους και ότι εκκρεμότητες έχουν από τα μαθήματα του δευτέρου εξαμήνου.

Τέλος όσοι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με την εαρινή εξεταστική θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά και τη Διπλωματική Εργασία.

 

Από τη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα

Από τη διατροφή στην Άμυνα. Σημαντικές επιτυχίες στο διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Καινοτομίας στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ.

Νικόλαος Θωμαΐδης, Αρθρογράφος
Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Στις 14 Μαρτίου 2023, διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο – Εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς», ο 1oς Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Καινοτομίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την αιγίδα του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης και με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 15 ερευνητικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες που καλύπτουν ένα εύρος ερευνητικών πεδίων σε συνάφεια με τους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Αττικής, όπως αγροδιατροφή, υγεία, φαρμακευτικά προϊόντα, περιβαλλοντική τεχνολογία, λιμενικές κατασκευές και άλλα.

Την πρώτη θέση μεταξύ των διαγωνιζομένων κατέλαβε ο τεχνοβλαστός Track4Value και η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαου Θωμαΐδη και των Μεταδιδακτορικών Ερευνητριών του Εργαστηρίου, Σοφία Δρακοπούλου και Αναστασία Κρητικού κατακτώντας το πρώτο βραβείο.

Η νικήτρια ομάδα Track4Value φέρνει στο προσκήνιο την ασφαλή και ψηφιακή ιχνηλάτηση (tracking) τροφίμων και πρώτων υλών με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας του τελικού προϊόντος. Η επιχειρηματική ιδέα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της συνολικής ανάδειξης του αγροδιατροφικού κλάδου καθώς και στην στήριξη των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με υψηλή διατροφική και εμπορική αξία (όπως φέτα, ελαιόλαδο, και άλλα προϊόντα ΠΟΠ), αναδεικνύοντας έτσι την προστιθέμενη αξία τους και τον ίδιο τον παραγωγό.

Η προσπάθεια αυτή, που εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή πολιτική “Farm-to-Fork” και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, έρχεται να ενισχύσει τις δράσεις για ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο.

Τη δεύτερη θέση έλαβε η ερευνητική ομάδα του κυρίου Αριστείδη Ηλιόπουλου, καθηγητή Βιολογίας-Γενετικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας και της Καλλιόπης Γκούσκου, Επίκουρης Καθηγήτριας Βιολογίας-Γενετικής για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης τεχνολογικής πλατφόρμας Προδιαθεσικής Γονιδιωματικής και Διατροφής Ακριβείας με τον τίτλο GENOSOPHY.

H καινοτομία τους αφορά στην ανάπτυξη ενός προηγμένου λογισμικού μηχανικής μάθησης και ενός γενετικού τεστ που συνδυάζονται για τη διαμόρφωση εξατομικευμένων πλάνων διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Η τεχνολογία GENOSOPHY έχει αξιολογηθεί σε μελέτες στο ΕΚΠΑ με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με συμβατικές διατροφικές παρεμβάσεις, αναφορικά με τη βελτίωση δεικτών υγείας σε ασθενείς με διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι δυσλιπιδαιμίες, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά.

Η καινοτομία των κ. Γκούσκου και κ. Ηλιόπουλου αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη δημόσια υγεία για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, και στην προαγωγή μοντέλων υγείας και ευεξίας που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της χώρας.

Θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της εταιρείας-τεχνοβλαστού GENOSOPHY που έχει εγκριθεί από το ΕΚΠΑ.

Το τρίτο βραβείο κατέκτησε η ερευνητική ομάδα του κυρίου Κοσμά Τσακμακίδη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, η οποία και αφορά την ευρυζωνική, τρισδιάστατη, πραγματική «αορατότητα» μεγάλων αντικειμένων – πολύ μεγαλύτερων δηλαδή από το μήκος κύματος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας.

Μία τέτοια λειτουργικότητα, η οποία καθιστά ένα αντικείμενο αόρατο, π.χ. στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ενός ραντάρ, δεν έχει επιτευχθεί ποτέ μέχρι σήμερα – ούτε θεωρητικά ούτε πειραματικά – αποτελεί δε έναν μέχρι σήμερα άπιαστο στόχο στον τομέα των τεχνολογιών stealth – οι οποίες συνήθως καθιστούν ένα αντικείμενο «μαύρο» (δηλ. να μην αντανακλά), αλλά όχι πραγματικά αόρατο.

Οι ευρυζωνικοί μανδύες αορατότητας που η ομάδα του καθ. Τσακμακίδη δημιουργεί έχουν προφανείς αμυντικές εφαρμογές καθότι μειώνουν το «αποτύπωμα» ενός μεγάλου αντικειμένου σε αυτό ενός σημείου – το οποίο ποτέ δεν αντανακλά.

Άλλες εν δυνάμει εφαρμογές αφορούν την μικρο-ηλεκτρονική, όπου παρόμοιοι μανδύες μπορούν π.χ. να καλύψουν ένα ευαίσθητο τμήμα ενός Η/Υ καθιστώντας το «αόρατο» σε θερμικά κύματα ώστε αυτό να μην υπερθερμαίνεται.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2022-2023

Ανακοινώνεται ότι οι αιτήσεις για εκπόνηση πτυχιακής εργασίας θα υποβληθούν από 2303-2023 έως και 2-04-2023.  Oι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: http://jupiter.chem.uoa.gr/chem/ptyx/ 

Η τελική κατανομή των υποψηφίων θα οριστικοποιείται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, η οποία θα γίνεται γνωστή μέσω της ίδιας ιστοσελίδας.

Από τη  Γραμματεία του Τμήματος Χημείας

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΜΕΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ 2023

Σας διαβιβάζουμε την Πρoκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή αίτησης στο πλαίσιο των Διμερών Προγραμμάτων Μορφωτικών Ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και χωρών της αλλοδαπής έτους 2023.

Η προκήρυξη αφορά

Διμερή – Διακρατικά Προγράμματα Μορφωτικών Ανταλλαγών, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του ΥΠΕΞ/Ε1 Δ/νση Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων και του Υ.ΠΑΙ.Θ./Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων:

1)Αλβανίας, 2)Αρμενίας, 3)Γερμανίας, 4)Ιορδανίας, 5)Ισραήλ, 6)Ιταλίας, 7)Κροατίας, 8)Κύπρου, 9)Μαρόκου, 10)Μεξικού, 11)Ουγγαρίας, 12)Πολωνίας, , 13)Τουρκίας, 14)Τσεχίας.σαράντα πέντε (45) θέσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή αίτησης στο πλαίσιο των Διμερών Προγραμμάτων Μορφωτικών Ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και χωρών της αλλοδαπής έτους 2023 και

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

 1. Το μόνιμο Ερευνητικό Προσωπικό της Ακαδημίας Αθηνών.
 2. Το μόνιμο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό ( Δ.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι.
 3. To μόνιμο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι.
 4. Τo μόνιμο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό ( Ε.ΔΙ.Π.) των Α.Ε.Ι.
 5. Το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι.
 6. Υποψήφιοι Διδάκτορες.

Από την προκήρυξη εξαιρούνται:

 1. Όσοι υποψήφιοι Διδάκτορες επιχορηγούνται ταυτόχρονα από το Ι.Κ.Υ., κληροδοτήματα κ.α.
 2. Επιστήμονες που εμπλέκονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτούνται είτε από το Ι.Κ.Υ. είτε μέσω των Ειδικών Λογαριασμών των Ιδρυμάτων τους.
 3. Όσοι επιστήμονες επιλεγούν, αλλά πρόκειται να παραιτηθούν ή να συνταξιοδοτηθούν από την θέση τους πριν από την πραγματοποίηση της επιστημονικής επίσκεψης.
 4. Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν εκκρεμότητα λόγω πειθαρχικού αδικήματος ή δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. του διορισμού ή επαναδιορισμού τους.

 

Από τη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ERASMUS+ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-24

Παρακαλούνται όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για  μετακίνηση με το πρόγραμμα Erasmus+ σπουδές ακαδημαϊκού έτους 2023-24 να προσέλθουν στη Βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Ανόργανης Χημείας (2ος όροφος) την Παρασκευή 24/3/2023 και ώρα 10.30π.μ. για διεξαγωγή συνέντευξης στα πλαίσια της επιλογής των υποψηφιοτήτων.

Σας ενημερώνουμε ότι η συνέντευξη μοριοδοτείται.

Από τη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2022-2023

Ανακοινώνεται ότι οι δηλώσεις μαθημάτων-συγγραμμάτων για το Εαρινό εξάμηνο ακαδ. έτους 2022-2023 θα γίνουν μέσω του Web  από τη σελίδα http://my-studies.uoa.gr από Πέμπτη 23-03-2023 έως και την Κυριaκή  2-04-2023. Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν δηλώσει τα ίδια συγγράμματα και στον Εύδοξο στην ιστοσελίδα  http://eudoxus.gr.

Το ίδιο χρονικό διάστημα οι επί πτυχίω φοιτητές θα δηλώσουν και μαθήματα του εαρινού εξαμήνου για τις πτυχιακές εξετάσεις και όχι συγγράμματα γιατί δεν διανέμονται συγγράμματα άλλου εξαμήνου. Θα πρέπει όμως πρώτα να έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των εξετάσεων από την εξεταστική Σεπτεμβρίου.

Σημείωση: Τονίζεται ότι η επιτυχής ηλεκτρονική δήλωση των μαθημάτων στις προβλεπόμενες προθεσμίες είναι ευθύνη των ίδιων των φοιτητών. Σε καμία περίπτωση η Γραμματεία δεν θα δηλώνει εκπρόθεσμα μαθήματα μετά από αίτημα των φοιτητών. Η διαδικασία δήλωσης των μαθημάτων και ο έλεγχος ορθής καταχώρησης περιγράφεται στο σύνδεσμο:  

http://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/FOITITES/eServices/Odigies_Hlektroniki-Dilwsi_Mathimatwn.pdf

Κατόπιν αυτού όλοι οι φοιτητές οφείλουν να εκτυπώνουν τη δήλωση μαθημάτων τους, μετά το στάδιο της επαλήθευσης για αποφυγή προβλημάτων και απόδειξη έγκυρης δήλωσης. Εφιστάται η προσοχή στους φοιτητές ότι από το εαρινό εξάμηνο 2015-16 δεν θα διορθώνονται γραπτά για μαθήματα που δεν έχουν δηλωθεί, όπως αναφέρεται στον οδηγό σπουδών.

Οι φοιτητές έχουν ως ανώτατο όριο δήλωσης μαθημάτων ως εξής:

 • Οι φοιτητές του 1ου και  2ου  εξαμήνου δηλώνουν  6 μαθήματα.
 • Οι φοιτητές του 3ου και 4ου   εξαμήνου δηλώνουν 11 μαθήματα.
 • Οι φοιτητές του 5ου και 6ου   εξαμήνου δηλώνουν 16 μαθήματα.
 • Οι φοιτητές του 7ου και 8ου  εξαμήνου δηλώνουν 21 μαθήματα.
 • Οι φοιτητές που είναι επί πτυχίω  δηλώνουν σύνολο 21 μαθήματα.

Από τη γραμματεία του Τμήματος Χημείας

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ & ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Tην Τετάρτη 22-03-2023 και ώρες 12.00-14.00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο “Καραθεοδωρή” του Τμήματος Μαθηματικών δωρεάν Σεμινάριο Ναυαγοσωστικής και Πρώτων Βοηθειών από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής.

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΜΕΡΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2023 – 2024

Το ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΧΑΓΟΥ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ κάθε χρόνο χορηγεί με επιλογή,  πέντε κατά κανόνα υποτροφιών, για  μεταπτυχιακές, διδακτορικές, μεταδιδακτορικές ή  ερευνητικές  σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διάρκειας έως 12 μηνών, σε νέους/ νέες που κατάγονται από  Κώ ή Χάλκη, πτυχιούχους  Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού Τομέα ή Τεχνολογικού Τομέα της ημεδαπής ή/και αναγνωρισμένων ως ομοταγών προς τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον εν λόγω κανονισμό που επισυνάπτεται για να ενημερωθούν για τα απαιτούμενα κριτήρια συμμετοχής και τα δικαιολογητικά καθώς και τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής τους.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο