May 2017

Μεταπτυχιακές Υποτροφίες από το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προκηρύσσει τη χορήγηση 22 νέων υποτροφιών επιπέδου Master’s σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ευρώπης με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018: 20 υποτροφίες για όλα τα επιστημονικά πεδία και 2 υποτροφίες για ναυτικές και ναυτιλιακές σπουδές, από το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα.

Βασικές προϋποθέσεις:

  • Απολυτήριο από Λύκειο στην Ελλάδα και πτυχίο από δήμοσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή ισότιμο του εξωτερικού.
  • Μέσος όρος βαθμολογίας προπτυχιακού τίτλου σπουδών τουλάχιστον οκτώ (8,00).
  • Ο τόπος σπουδών να είναι διαφορετικός από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου.
  • Τεκμηριωμένη οικονομική αδυναμία του υποψήφιου για την κάλυψη του κόστους σπουδών του.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και η προθεσμία υποβολής λήγει την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017.

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τους πλήρεις όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος μεταπτυχιακών υποτροφιών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.latsis-foundation.org.

 

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

MOBILE ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Είναι διαθέσιμη για τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ  η mobile εφαρμογή Uniway (http://uniway.gr) για κινητά Android και Apple.  Παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες και μικρο-εφαρμογές:

  • φοιτητολόγιο: για την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν αναλυτική βαθμολογία, δηλώσεις μαθημάτων, πρόγραμμα σπουδών, διδάσκοντες      και στοιχεία επικοινωνίας, ώρες γραφείου κλπ,
  • αξιολόγηση μαθημάτων: εύκολη πρόσβαση στα online ερωτηματολόγια αξιολόγησης μαθημάτων,
  • κοινωνική δικτύωση: chat, αποστολή αρχείων, εικόνας, video, ομάδες φίλων, πληροφορίες γεωγραφικής θέσης, ομάδες κοινών ενδιαφερόντων.

Η πρόσβαση  στην εφαρμογή γίνεται μέσω των ιδρυματικών λογαριασμών του φοιτητή στο ΕΚΠΑ.

Η εφαρμογή Uniway αναπτύχθηκε από το GUnet (www.gunet.gr)  στο πλαίσιο του ΕΠ “Ψηφιακή Σύγκλιση” του ΕΣΠΑ για να καλύψει τις ανάγκες άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης των φοιτητών της Γ’βάθμιας,  σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αξιοποιώντας την ευκολία χρήσης ενός smart phone.

 

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ανακοινώνεται ότι τα αντίτυπα των Ερευνητικών Εργασιών των Μ.Δ.Ε. και των Δ.Δ, προκειμένου να οριστούν οι 3μελείς και οι 7μελείς εξεταστικές επιτροπές, θα υποβάλλονται στη Γραμματεία από την Παρασκευή 26-5-2017 έως και την Παρασκευή 9-6-2017.

 

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ “ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ”

Ανακοινώνεται ότι η εξέταση του μαθήματος “ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ(Θ)” (514) που αναβλήθηκε μεταφέρεται για την Πέμπτη 29-06-17 στις 9-12 πμ.

 

Aπό τη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ανακοινώνεται ότι, λόγω των επικείμενων φοιτητικών εκλογών (24 και 25/05/2017), τροποποιείται το πρόγραμμα εξετάσεων για τα μαθήματα αυτών των ημερών. Το μάθημα “Φασματοσκοπία στην Ανόργανη Χημεία” θα εξεταστεί την Τρίτη 27/06/2017 και ώρα 9-12 πμ και το μάθημα “Βιομηχανική Χημεία” θα εξεταστεί την Τετάρτη 28/06/2017 και ώρα 9-12 πμ.

 

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Ανακοινώνεται ότι όσοι φοιτητές βρίσκονται πέραν του 7ου εξαμήνου και επιθυμούν να επανεξεταστούν σε 1-3 μαθήματα για βελτίωση της βαθμολογίας τους και από παρανόηση δεν το έχουν ζητήσει στις δηλώσεις μαθημάτων που έληξαν, μπορούν να το δηλώσουν στη Γραμματεία μέχρι την Παρασκευή 26/05/17. Eφιστάται η προσοχή των φοιτητών ότι η δήλωση αυτή αφορά στην εξεταστική περίοδο Ιουνίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2017.

Στο μέλλον, οι δηλώσεις επανεξέτασης θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο μαζί με τις δηλώσεις μαθημάτων.

 

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

Διδακτορικές Υποτροφίες ΕΣΠΑ (2014-2020) | Έναρξη 18 – 36 μήνες | Μάιος 2017

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές δεύτερου κύκλου σπουδών» και σε εφαρμογή του Κανονισμού του Προγράμματος (Απόφαση 62511/Ζ1/11.04.2017, ΦΕΚ 1411/τ.Β’/26.04.2017), προκηρύσσει συνολικά 211 θέσεις υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες με ορισμό Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής από 1-7-2013 έως και 10-1-2015, στους παρακάτω επιστημονικούς τομείς:

  • Φυσικές Επιστήμες και Επιστήμες Μηχανικού,
  • Επιστήμες Ζωής, Υγείας και Διατροφής,
  • Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με άξονες προτεραιότητας 6, 8, 9, οι οποίοι συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η διάρκεια της υποτροφίας ανέρχεται σε 24 διαδοχικούς μήνες κατ ανώτατο όριο. Η υποτροφία δεν μπορεί να καλύψει διάστημα πέραν του 54ου μήνα από τον ορισμό της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3685/2008. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν, έως 15/5/2017, σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή, στη σελίδα:

https://applications.iky.gr

και στην συνέχεια έως 22/5/2017, φάκελο υποψηφιότητας (αίτηση σε έντυπη μορφή και σχετικά δικαιολογητικά). Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, πριν προβούν στην υποβολή αίτησης, να μελετήσουν προσεκτικά τις παρεχόμενες πληροφορίες.

Πληροφορίες παρέχονται από το Τμήμα Διαγωνισμών του ΙΚΥ στα τηλέφωνα 210-3726346, 210-3726394 και 210-3726395 και στα Γραφεία του ΙΚΥ

Email Τμήματος διαγωνισμών: diagwnismoi@iky.gr

Συνημμένα αρχεία:

Ημέρες Ανοικτών Πυλών Τμήματος Χημείας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (29 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2017)

Το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 29 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2017 άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων δίνοντάς τους την ευκαιρία να επισκεφθούν χημικά εργαστήρια και να ανακαλύψουν τη μαγεία της Χημείας. Η εκδήλωση αυτή είχε σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστές τις δραστηριότητες του Τμήματος Χημείας και τη σημασία της Χημείας.

Από τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος, η Επιτροπή Διαλέξεων και Εκδηλώσεων του Τμήματος ξεκίνησε την οργάνωση της υποδοχής πολλών σχολείων σε μια κοινή ημέρα. Μετά από διανομή της πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω σχολικών συμβούλων, η επιτροπή άμεσα κατακλύστηκε από πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων, το Τμήμα Χημείας αφιέρωσε δύο ημέρες (29 Μαρτίου και 6 Απριλίου) και υποδέχθηκε 30 σχολεία από όλη την Αττική και περίπου 1200 μαθήτριες και μαθητές σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Για κάθε ομάδα σχολείων, η εκδήλωση ξεκινούσε στο μεγάλο αμφιθέατρο του τμήματος, όπου οι επισκέπτες παρακολουθούσαν μια γενική παρουσίαση από τον πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή κ. Γεώργιο Κόκοτο με θέμα τη Χημεία, τους κλάδους της, τις εφαρμογές της και τη σχέση της με την καθημερινή ζωή. Κατόπιν οι μαθητές διακινούνταν σε επιμέρους ομάδες των 25 ατόμων περίπου και επισκέπτονταν τρία από τα εργαστήρια του Τμήματος. Εκεί παρακολουθούσαν ποικιλία χημικών αντιδράσεων και διαδικασιών παρατηρώντας με διαφόρους τρόπους τις συντελούμενες μεταβολές και λάμβαναν επεξηγήσεις των παρατηρούμενων φαινομένων από το προσωπικό.

Για την υποδοχή και ξενάγηση των μαθητών εργάσθηκαν εθελοντικά και με μεγάλο ενθουσιασμό 55 φοιτητές, προπτυχιακοί όλων των ετών και μεταπτυχιακοί. Για τις παρουσιάσεις στα επιμέρους εργαστήρια εργάσθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος και ισάριθμο πλήθος μεταπτυχιακών φοιτητών. Το εγχείρημα της ταυτόχρονης επίσκεψης τόσων μαθητών χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένο από όλους τους συμμετέχοντες, δηλ. τους ίδιους τους μαθητές, τους συνοδούς καθηγητές τους, τους φοιτητές που τους ξενάγησαν στους χώρους και το προσωπικό του Τμήματος Χημείας που τους φιλοξένησε.

Η Διοίκηση του Τμήματος Χημείας επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους συνοδούς καθηγητές για το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφτούν το τμήμα, αλλά και όλους τους εθελοντές φοιτητές, τον Επ. Καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσεκούρα (που είχε τον γενικό συντονισμό των επισκέψεων), την Επιτροπή Διαλέξεων και Εκδηλώσεων και το προσωπικό του Τμήματος που συμμετείχε με ενθουσιασμό στην εκδήλωση. Τα ενθουσιώδη σχόλια, αλλά και το ενδιαφέρον όλων των συντελεστών, οδήγησαν το Τμήμα Χημείας στη δέσμευση να επαναλάβει παρόμοιες εκδηλώσεις και τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας
Γεώργιος Κόκοτος
Καθηγητής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Ανακοινώνεται ότι τα αντίτυπα των Ερευνητικών Εργασιών των Μ.Δ.Ε. και των Δ.Δ, προκειμένου να οριστούν οι 3μελείς και οι 7μελείς εξεταστικές επιτροπές, θα υποβάλλονται στη Γραμματεία έως και την Πέμπτη 4-5-2017.

 

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

Page 1 of 212