Διδακτικού Προσωπικού

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα

Από τη διατροφή στην Άμυνα. Σημαντικές επιτυχίες στο διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Καινοτομίας στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ.

Νικόλαος Θωμαΐδης, Αρθρογράφος
Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, ΕΚΠΑ

Στις 14 Μαρτίου 2023, διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο – Εντευκτήριο «Κωστής Παλαμάς», ο 1oς Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Καινοτομίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την αιγίδα του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης και με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 15 ερευνητικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες που καλύπτουν ένα εύρος ερευνητικών πεδίων σε συνάφεια με τους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Αττικής, όπως αγροδιατροφή, υγεία, φαρμακευτικά προϊόντα, περιβαλλοντική τεχνολογία, λιμενικές κατασκευές και άλλα.

Την πρώτη θέση μεταξύ των διαγωνιζομένων κατέλαβε ο τεχνοβλαστός Track4Value και η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαου Θωμαΐδη και των Μεταδιδακτορικών Ερευνητριών του Εργαστηρίου, Σοφία Δρακοπούλου και Αναστασία Κρητικού κατακτώντας το πρώτο βραβείο.

Η νικήτρια ομάδα Track4Value φέρνει στο προσκήνιο την ασφαλή και ψηφιακή ιχνηλάτηση (tracking) τροφίμων και πρώτων υλών με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητας του τελικού προϊόντος. Η επιχειρηματική ιδέα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της συνολικής ανάδειξης του αγροδιατροφικού κλάδου καθώς και στην στήριξη των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με υψηλή διατροφική και εμπορική αξία (όπως φέτα, ελαιόλαδο, και άλλα προϊόντα ΠΟΠ), αναδεικνύοντας έτσι την προστιθέμενη αξία τους και τον ίδιο τον παραγωγό.

Η προσπάθεια αυτή, που εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή πολιτική “Farm-to-Fork” και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, έρχεται να ενισχύσει τις δράσεις για ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο.

Τη δεύτερη θέση έλαβε η ερευνητική ομάδα του κυρίου Αριστείδη Ηλιόπουλου, καθηγητή Βιολογίας-Γενετικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας και της Καλλιόπης Γκούσκου, Επίκουρης Καθηγήτριας Βιολογίας-Γενετικής για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης τεχνολογικής πλατφόρμας Προδιαθεσικής Γονιδιωματικής και Διατροφής Ακριβείας με τον τίτλο GENOSOPHY.

H καινοτομία τους αφορά στην ανάπτυξη ενός προηγμένου λογισμικού μηχανικής μάθησης και ενός γενετικού τεστ που συνδυάζονται για τη διαμόρφωση εξατομικευμένων πλάνων διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Η τεχνολογία GENOSOPHY έχει αξιολογηθεί σε μελέτες στο ΕΚΠΑ με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με συμβατικές διατροφικές παρεμβάσεις, αναφορικά με τη βελτίωση δεικτών υγείας σε ασθενείς με διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι δυσλιπιδαιμίες, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά.

Η καινοτομία των κ. Γκούσκου και κ. Ηλιόπουλου αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη δημόσια υγεία για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, και στην προαγωγή μοντέλων υγείας και ευεξίας που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της χώρας.

Θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της εταιρείας-τεχνοβλαστού GENOSOPHY που έχει εγκριθεί από το ΕΚΠΑ.

Το τρίτο βραβείο κατέκτησε η ερευνητική ομάδα του κυρίου Κοσμά Τσακμακίδη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, η οποία και αφορά την ευρυζωνική, τρισδιάστατη, πραγματική «αορατότητα» μεγάλων αντικειμένων – πολύ μεγαλύτερων δηλαδή από το μήκος κύματος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας.

Μία τέτοια λειτουργικότητα, η οποία καθιστά ένα αντικείμενο αόρατο, π.χ. στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ενός ραντάρ, δεν έχει επιτευχθεί ποτέ μέχρι σήμερα – ούτε θεωρητικά ούτε πειραματικά – αποτελεί δε έναν μέχρι σήμερα άπιαστο στόχο στον τομέα των τεχνολογιών stealth – οι οποίες συνήθως καθιστούν ένα αντικείμενο «μαύρο» (δηλ. να μην αντανακλά), αλλά όχι πραγματικά αόρατο.

Οι ευρυζωνικοί μανδύες αορατότητας που η ομάδα του καθ. Τσακμακίδη δημιουργεί έχουν προφανείς αμυντικές εφαρμογές καθότι μειώνουν το «αποτύπωμα» ενός μεγάλου αντικειμένου σε αυτό ενός σημείου – το οποίο ποτέ δεν αντανακλά.

Άλλες εν δυνάμει εφαρμογές αφορούν την μικρο-ηλεκτρονική, όπου παρόμοιοι μανδύες μπορούν π.χ. να καλύψουν ένα ευαίσθητο τμήμα ενός Η/Υ καθιστώντας το «αόρατο» σε θερμικά κύματα ώστε αυτό να μην υπερθερμαίνεται.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Δώδεκα Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ ανήκουν στον κατάλογο των Κορυφαίων 2% Ερευνητών Παγκοσμίως

Η υψηλού επιπέδου έρευνα που διεξάγεται από τις ερευνητικές ομάδες του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώθηκε στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη αξιολόγησης της επίδοσης των ακαδημαϊκών «World’s Top 2% Scientists List», η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Η εν λόγω κατάταξη βασίζεται σε μελέτη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (ΗΠΑ) και η οποία κατατάσσει τους επιστήμονες με βάση τις αναφορές προς στις επιστημονικές τους εργασίες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων SCOPUS, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων επιστημονικών δημοσιεύσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό υπάρχουν στον ιστότοπο: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4

Η αξιολόγηση αφορά σε περισσότερους από 8.000.000 επιστήμονες παγκοσμίως, βάσει μιας σειράς δεικτών μέτρησης του αντικτύπου των δημοσιευμένων εργασιών τους και ειδικότερα των αναφορών που έχει λάβει κάθε επιστήμονας ο οποίος έχει δημιοσιεύσει τουλάχιστον 5 δημοσιεύσεις. Ειδικότερα, η δημοσιευμένη κατάταξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτούς που ανήκουν στο κορυφαίο 2% στην επιστημονική περιοχή τους, βάσει ταξινόμησης η οποία παρουσιάζεται σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία.

Στον παραπάνω κατάλογο περιλαμβάνονται συνολικά δώδεκα μέλη του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Τμήματος Χημείας, εννέα εν ενεργεία και τρία αφυπηρετήσαντα, τα ονοματα των οποίων, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους, κατά σειρά κατάταξης, είναι:

 1. Οικονόμου Αναστάσιος
 2. Λιανίδου Εύη
 3. Κόκοτος Γεώργιος
 4. Βουγιουκαλάκης Γεώργιος
 5. Βαλαβανίδης Αθανάσιος
 6. Δανόπουλος Ανδρέας
 7. Κόκοτος Χριστόφορος
 8. Θωμαίδης Νικόλαος
 9. Προεστός Χαράλαμπος
 10. Νικολέλης Δημήτριος
 11. Σκούλος Μιχαήλ
 12. Μαυρομούστακος Θωμάς

Δημοσίευση μελών του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ στο περιοδικό Trends in Chemistry για την Ανακύκλωση Πλαστικών προς Ενώσεις Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας

Στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Trends in Chemistry (Impact factor 22.45, Cell Press) δημοσιεύθηκε μελέτη των Ελπίδα Σκόλια και Όλγα Μουντανέα (υποψηφίων διδακτόρων του Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ) και του Χριστόφορου Κόκοτου (Αναπληρωτή Καθηγητή, Εργαστήριο Οργανικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ) που αφορά τη φωτοχημική ανακύκλωση πλαστικών πολυστυρενίου προς χημικές ενώσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, παρουσιάζοντας καινοτόμες μεθοδολογίες για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος συσσώρευσης πλαστικών στο πλανήτη.

Link άρθρου:  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589597422002507?dgcid=author

Τα τελευταία χρόνια, η Κλιματική Αλλαγή και οι συνέπειές της, καθώς και η αναγκαιότητα για να υιοθετηθεί η Πράσινη και Βιώσιμη Ανάπτυξη, έχουν οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και των αξόνων ανάπτυξης. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η χημική κοινότητα διεθνώς προσπαθεί να αντικαταστήσει την διαδικασία της ανακύκλωσης (recycling) με τη διαδικασία της ανακύκλωσης προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (upcycling), για να εξυπηρετούνται οι αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ και ειδικότερα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χριστόφορος Κόκοτος και η ομάδα του, δραστηριοποιούνται το τελευταίο έτος στο συνδυασμό της Συνθετικής Φωτοχημείας (χρήση φωτός για την πραγματοποίηση αντιδράσεων) με την ανακύκλωση πλαστικών προς ενώσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως για παράδειγμα την μετατροπή των πλαστικών αποβλήτων πολυστυρενίου προς φάρμακα.

Δημοσίευση: «Photochemical upcycling of polystyrene plastics», Elpida Skolia, Olga G. Mountanea and Christoforos G. Kokotos, Trends Chem., 2022, doi: 10.1016/j.trechm.2022.10.003

Ανακάλυψη μιας νέας γενιάς φαρμάκων αποκλεισμού των υποδοχέων της αγγειοτασίνης: Μηχανισμοί υποδοχέων και δέσμευση σε ένζυμα που σχετίζονται με τον ιό covid-19

Σε διεπιστημονική συνεργασία με την  ερευνητική ομάδα του υπεύθυνου καθοδήγησης του ερευνητικού δικτύου  Ι. Ματσούκα και των συνεργατών  Σ. Τσιόδρα, L.K. Gadanec, A. Zulli, Β. Αποστολοπούλου, R. Petty, Ι. Καρακασιλιώτη και Β. Γεωργούλη, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο και διεθνές περιοδικό (δείκτης απήχησης 7.21) Computational and Structural Biotechnology Journal (H. Ridway, G.J. Moore, T. Mavromoustakos, S. Tsiodras, I. Ligielli, K. Kelaidonis, C.T. Chasapis, L.K. Gadanec, V.G. Gorgoulis, J.M. Matsoukas. Discovery of a new generation of angiotensin receptor blocking drugs: Receptor mechanisms and in silico binding to enzymes relevant to covid-19\ Computational and Structural Biotechnology Journal 20, 2091-2111 (2022).

εύκολη σύνθεση μιας νέας κατηγορίας αρτηριακών αντιυπερτασικών φαρμάκων που δρουν στον ΑΤ1 υποδοχέα αγγειοτασίνης και που ονομάστηκαν ως «δισαρτάνες». Οι δισαρτάνες  είναι νέα παράγωγα δις-αλκυλιωμένης ιμιδαζόλης σαρτάνης που φέρουν διπλά συμμετρικά ανιοντικά τμήματα διφαινυλτετραζόλης. In vivo αποτελέσματα και χρήση μοριακής μοντελοποίησης δείχνει ότι οι δισαρτάνες μπορεί να είναι ευεργετικές για τη θεραπεία όχι μόνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, νεφρική δυσλειτουργίας και σχετικών ασθενειών, αλλά πιθανώς και του COVID-19. Σε μελέτες μοριακής πρόσδεσης και μοριακής δυναμικής αποκάλυψαν ότι οι δισαρτάνες εμφάνισαν υψηλότερες συγγένειες δέσμευσης για το σύμπλεγμα ACE2/spike protein (PDB 6LZG) σε σύγκριση με όλες τις άλλες γνωστές σαρτάνες. Υπέδειξαν σταθερή μοριακή πρόσδεση στην περιοχή του Zn2+ της καταλυτικής θέσης ACE2 καθώς και στην κρίσιμη περιοχή διεπαφής μεταξύ του ACE2 και του τομέα δέσμευσης υποδοχέα SARS-CoV-2. Επιπρόσθετα, ημι-σταθερή πρόσδεση στην πλούσια σε αργινίνη σχάση φουρίνης θέση της πρωτεϊνικής ακίδας SARS-CoV-2 (αμινοξέα 681–686) που απαιτείται για την είσοδο του ιού στα κύτταρα ξενιστές, προτείνει ότι οι δισαρτάνες μπορεί να αναστείλουν τη δράση της φουρίνης επιβραδύνοντας έτσι την είσοδο του ιού στα κύτταρα ξενιστές. Οι ομάδες τετραζόλης της δισαρτάνης υπερτερούν ως προς το νιτρίλιο, ή φαρμακοφόρος «κεφαλή» του PF-07321332, στην ικανότητά του να διαταράσσει το σύστημα αναμετάδοσης φόρτισης κυστεΐνης της 3CLpro. Ωστόσο, παρά την προφανή στόχευση πολυλειτουργικών θηκών, οι δισαρτάνες δεν αναστέλλουν τη μόλυνση από COVID-19 σε βιοδοκιμές τόσο αποτελεσματικά όσο το PF-07321332 (paxlovid).

 

Η υποψήφια διδάκτορας Ειρήνη Λιγιέλλη βοήθησε στην εκπόνηση της εργασίας αυτής εκτελώντας τα πειράματα μοριακής πρόσδεσης.

Ερευνητική δημοσίευση του ΕΚΠΑ πάνω στο ρόλο της πολυμορφικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος στην παραγωγή αντιγονικών πεπτιδίων από τον SARS-CoV-2

Οι κυτταρικές ανοσολογικές αποκρίσεις αποτελούν ένα βασικό συστατικό της ανοσιακής απόκρισης ενάντια στην μόλυνση από τον SARS-CoV-2 και παίζουν σημαντικούς ρόλους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και την εξέλιξη της σοβαρής νόσου COVID-19. Το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξολοθρεύσει μολυσμένα κύτταρα αναγνωρίζοντας μικρά πεπτίδια (που ονομάζονται αντιγονικά πεπτίδια) που παρουσιάζονται στην επιφάνεια των μολυσμένων κυττάρων και προέρχονται από τις πρωτεΐνες του ιού που μολύνει το κύτταρο. Σε μία πρόσφατη δημοσίευση, στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry, Επιστήμονες από το τμήμας Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Έθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Κέντρο Έρευνας Βιολογικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», συνεργάστηκαν για να δείξουν πως κοινές γενετικές ποικιλομορφίες (που ονομάζονται πολυμορφισμοί) σε ένα ένζυμο κλειδί που ρυθμίζει την αναγνώριση κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή αντιγονικών πεπτιδίων από την γλυκοπρωτεΐνη ακίδα του ιού SARS-CoV-2. Αυτή η ποικιλομορφία μεταξύ ατόμων, πιθανότατα συνεισφέρει στο μεγάλο εύρος ανοσιακών απαντήσεων που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου COVID-19 και ως αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο βιοδείκτη για την βαριά COVID-19.

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Αναπλ. Καθ. Ευστράτιο Στρατίκο estratikos@chem.uoa.gr ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://users.uoa.gr/~estratikos/

Εικόνα: Διάγραμμα τύπου θερμικού χάρτη που δείχνει τον καταβολισμό πεπτιδίων από την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 από 10 διαφορετικούς αλλότυπους της Αμινοπεπτιδάσης 1 του Ενδοπλασματικού Δυκτίου.

 

Η δημοσίευση:

Allotypic variation in antigen processing controls antigenic peptide generation from SARS-CoV-2 S1 Spike Glycoprotein

Stamatakis G, Samiotaki M, Temponeras I, Panayotou G, Stratikos E.*

Journal of Biological Chemistry, 2021, Oct 21:101329. doi: 10.1016/j.jbc.2021.101329.

 

Ερευνητική Δημοσίευση στο Υψηλού Κύρους Περιοδικό Nature Communications από τη Συνεργασία των Εργαστηρίων Βιοχημείας και Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

H αμινοπεπτιδάση του ενδοπλασματικού δικτύου 1 (ERAP1) είναι ένα ένζυμο που αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή της παραγωγής αντιγονικών επιτόπων και γενικότερα της επίκτητης ανοσοαπόκρισης. Συγκεκριμένα, η ERAP1 ρυθμίζει το μήκος και τη φύση των αντιγονικών πεπτιδίων που παρουσιάζονται από τα μόρια του μείζονος συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας I (MHC-I), ενεργοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη δράση των T λεμφοκυττάρων κατά των λοιμώξεων και των νεοπλασιών. Πολυμορφισμοί της ERAP1 διαφοροποιούν τους αντιγονικούς επιτόπους που παρουσιάζεται από τα MHC-Ι και έχουν συσχετιστεί με προδιάθεση σε αυτοάνοσες ασθένειες και στον καρκίνο. Για τους παραπάνω λόγους, ένα πλήθος πρόσφατων ερευνητικών εργασιών αναδεικνύουν την ERAP-1 ως θεραπευτικό στόχο για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου αλλά και την αντιμετώπιση της αυτοανοσίας και καθιστούν επιτακτική τη μελέτη του μοριακού μηχανισμού δράσης της ώστε να αναπτυχθούν μικρά μόρια ικανά είτε να αναστέλλουν είτε να ενισχύουν τη δραστικότητά της.

Στο πλαίσιο αυτό εξελίχθηκε η συνεργασία του Εργαστηρίου Βιοχημείας (Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στρατίκος) και του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας (Καθηγητής Δημήτριος Γεωργιάδης) του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (Lawrence J. Stern, συντονιστής έρευνας). Οι ερευνητές εκτέλεσαν μια λεπτομερή μελέτη σχετικά με τα δομικά χαρακτηριστικά της ERAP1 που καθορίζουν την εξειδίκευσή της και την καταλυτική της λειτουργία. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν οι διαμορφωτικές καταστάσεις της ERAP1 με χρήση σκέδασης ακτίνων Χ μικρής γωνίας (SAXS) και παρατηρήθηκε ότι η ERAP1 υιοθετεί μια ανοιχτή διαμόρφωση σε διάλυμα η οποία κλείνει παρουσία υποστρωμάτων, αναστολέων ή ακόμα και ενός αλλοστερικού ενεργοποιητή. Η σταθερότητα της κλειστής διαμόρφωσης μεταβάλλεται στην περίπτωση πολύμορφων που σχετίζονται με ασθένειες, όπως διαπιστώθηκε στην περίπτωση του K528R όπου αλλαγές στις ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δομικών περιοχών επηρεάζουν την καταλυτική δράση. Με χρήση αναστολέων φωσφινικού τύπου αποδείχτηκε ότι δομικές μεταβολές στο ενεργό κέντρο του ενζύμου συνοδεύονται από διαμορφωτικές κινήσεις μεγάλων δομικών τμημάτων του ενζύμου. Επίσης, ένας ειδικά σχεδιασμένος φωσφινικός αναστολέας ικανός να προσδένεται ομοιοπολικά με την πρωτεΐνη έπειτα από ακτινοβόληση αποκάλυψε τις θέσεις πρόσδεσης του C-τελικού άκρου των υποστρωμάτων και βοήθησε στη μελέτη των ενεργειακών παραμέτρων που διέπουν το «κλείσιμο» του ενζύμου. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η πρόσδεση μεγάλων πεπτιδικών υποστρωμάτων στην ERAP1 πυροδοτεί μια σειρά εκτεταμένων διαμορφωτικών μεταβολών που οδηγούν στην αναδιοργάνωση του ενεργού κέντρου της και την εκδήλωση της καταλυτικής δράσης. Οι πληροφορίες αυτές ανοίγουν νέους δρόμους για την χειραγώγηση της δραστικότητας αυτού του ενζύμου για θεραπευτικές εφαρμογές στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου και την ρύθμιση της φλεγμονής αυτοάνοσης αιτιολογίας

Maben, Z., Arya, R., Georgiadis, D., Stratikos, Ε., Stern L.J. “Conformational dynamics linked to domain closure and substrate binding explain the ERAP1 allosteric regulation mechanism.Nature Communications, 12, 5302 (2021).

Για πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της εργασίας, επισκεφτείτε τον ιστότοπο: https://www.nature.com/articles/s41467-021-25564-w

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργασία, επικοινωνήστε με τον Αναπλ. Καθηγητή Ευστράτιο Στρατίκο (estratikos@chem.uoa.gr, http://users.uoa.gr/~estratikos/) και τον Καθηγητή Δημήτριο Γεωργιάδη (dgeorgia@chem.uoa.gr, http://users.uoa.gr/~dgeorgia/).  

Εργασία του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χριστόφορο Κόκοτο δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Green Chemistry (Impact factor 10.18) από την Royal Chemical Society

Η ερευνητική εργασία της υποψήφιας διδάκτορα Νικολέτα Σπηλιοπούλου και του Αναπληρωτή Καθηγητή Χριστόφορου Κόκοτου με τίτλο: «Photochemical metal-free aerobic oxidation of thiols to disulfides» που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ δημοσιεύθηκε στο Green Chemistry (Impact factor 10.18).

Η ερευνητική εργασία (Green Chem., 2021, 23, 546) αναφέρεται στην ανάπτυξη ενός «πράσινου», φιλικού προς το περιβάλλον, οργανοκαταλυτικού (χωρίς την χρήση μετάλλων) φωτοχημικού μετασχηματισμού για τη σύνθεση τόσο συμμετρικών, όσο και μη συμμετρικών δισουλφιδίων από την αντίδραση θειολών. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και καινοτόμο αντίδραση που κάνει χρήση ενός μικρού οργανικού μορίου (φαινυλογλυοξυλικό οξύ) ως φωτοεκκινητή και πραγματοποιείται πολύ ήπια με ακτινοβόληση είτε από οικιακούς λαμπτήρες είτε από ηλιακό φως. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στη σύνθεση μη συμμετρικών δισουλφιδίων, όπου πρόσφατα αναφέρθηκε στη βιβλιογραφία ότι αποτελούν αναστολείς της πρωτεϊνης του SARS-Cov-2019.

 

Link άρθρου: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/GC/D0GC03818K

Ερευνητική εργασία στο πεδίο των διόδων εκπομπής φωτός (LEDs) με συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας του Αναπλ. Καθηγητή Γ. X. Βουγιουκαλάκη δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Communications

Οι μπλε οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός (OLEDs) είναι πολύ σημαντικές συσκευές, με εφαρμογές στον φωτισμό, την αποθήκευση πληροφορίας, και τις οθόνες. Οργανομεταλλικές φωσφορίζουσες ενώσεις βασισμένες σε ευγενή μέταλλα επέτρεψαν την κατασκευή μπλε OLEDs με εξωτερικές κβαντικές αποδόσεις (EQEs) άνω του 30%. Ωστόσο, το υψηλό κόστος και το περιορισμένο απόθεμα φωσφοριζόντων συμπλόκων ευγενών μετάλλων αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη αμιγώς οργανικών πομπών καθυστερημένου φθορισμού (TADF), βασισμένων στην αποδιέγερση απλής κατάστασης, με 100% κβαντική απόδοση. Μέσω προσεκτικού σχεδιασμού και συνδυαστικής μηχανικής τέτοιων πομπών, οι EQEs των μπλε TADF OLED βελτιώθηκαν σταδιακά από 19,5% το 2014 σε 38,4% το 2021.

Στην παρούσα εργασία, αναπτύχθηκαν συσκευές που συνδυάζουν μια διεπιφάνεια ενός χαμηλής τριπλής ενέργειας μεταφορέα οπών με υψηλή κινητικότητα (δύο νέα φθοριωμένα-θειοφαινιο-κινοξαλινικά συμπολυμερή χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό), με ένα exciplex διεπαφής που συγκρατεί τα εξιτόνια στη διεπαφή υλικού εκπομπής/ μεταφορέα ηλεκρονίων (συνδυασμός του μορίου δότη-δέκτη δις(διφαινυλοφωσφινοξείδιο)διβενζοφουράνιο -DBFPO- και διφαινυλο[4-(τριφαινυλοσιλυλο)φαινυλο]φωσφινοξείδιο -TSPO1- ως δέκτη). Με αυτόν τον τρόπο, κατασκευάστηκαν με επιτυχία μπλε TADF OLED με εξωτερική κβαντική απόδοση 41,2%. Η προσέγγισή αυτή ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω σημαντική πρόοδο, μέσω της διερεύνησης εναλλακτικών προσεγγίσεων μηχανικής συσκευών, αντί της μονομερούς επικέντρωσης στην απαιτητική σύνθεση οργανικών ενώσεων με πολύπλοκες αρχιτεκτονικές.

Η εν λόγω εργασία ήταν αποτέλεσμα διεθνούς διεπιστημονικής συνεργασίας ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα (ΕΚΠΑ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), τη Νότια Κορέα (POSTECH), το Ηνωμένο Βασίλειο (Imperial College London), και τη Βραζιλία (CPGEI). Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ που συμμετέχει στην εν λόγω δημοσίευση (Μεταδιδάκτορας Δρ. Γ. Ρώτας και Αναπληρωτής Καθηγητής Γ. Χ. Βουγιουκαλάκης) συνέθεσε και χαρακτήρισε μερικά από τα οργανικά μόρια που χρησιμοποιήθηκαν στις εν λόγω μελέτες.

Περισσότερες πληροφορίες για την εργασία αυτή και άλλα ερευνητικά έργα που υλοποιούνται στην ερευνητική ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωργίου Χ. Βουγιουκαλάκη, στην ιστοσελίδα: http://users.uoa.gr/~vougiouk

Συνεισφορά της Οργανικής Χημείας στην κατανόηση του Ρόλου της Χοληστερόλης στην Υπέρταση (Ομάδα Θ. Μαυρομούστακου)

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητο συστατικό των κυτταρικών μας μεμβρανών.  Δεν νοείται δηλαδή ζωή χωρίς την παρουσία της χοληστερόλης.  Η χοληστερόλη στις κυτταρικές μεμβράνες εξασκεί πολλαπλές δράσεις. Ρυθμίζει τη ρευστότητα τους ώστε να ανταποκρίνονται σε αλλαγές θερμοκρασίας και να μην υφίστανται βλάβη και επηρεάζει τον τρόπο δράσης των φαρμακευτικών μορίων που δρουν σε διαμεμβρανικούς υποδοχείς. Ένας τέτοιος υποδοχέας είναι ο ΑΤ1 όπου τα αντιυπερτασικά μόρια σαρτάνες δεσμεύονται για να παρεμποδίσουν τη βλαπτική δράση της πεπτιδορμόνης αγγειοτασίνης ΙΙ σε παθολογικές καταστάσεις. Ο τρόπος σύνδεσης των σαρτανών με τον υποδοχέα σε μοριακό επίπεδο δεν είναι γνωστός. Μπορεί να συνδέονται απευθείας με τον υποδοχέα από την εξωκυττάρια περιοχή ή μέσω εισαγωγής στις λιπιδικές διπλοστιβάδες και κατόπιν διάχυσης προς το κέντρο πρόσδεσης του υποδοχέα.  Η χοληστερόλη εμφανίζεται να αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα αλλοστερικά διευκολύνοντας πιθανά την είσοδο των ΑΤ1 ανταγωνιστών. Από την άλλη καθυστερεί τη διάχυσή τους στις λιπιδικές διπλοστιβάδες. Ο διπλός αυτός ρόλος της χοληστερόλης που επισημάνθηκε από την ερευνητική μας ομάδα, στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής της κ. Σοφίας Κυριακίδη, σε συνεργασία με τις ερευνητικές ομάδες του Αναπλ. Καθηγητή Α. Τζάκου και της Ερευνήτριας Β’ Ζ. Κούρνια ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση του μηχανισμού δράσης των σαρτανών σε μοριακό επίπεδο και τον ορθολογικό σχεδιασμό καινοτόμων βελτιωμένων φαρμακοδομών.

Η εργασία αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computational and Structural Biotechnology Journal με δείκτη απήχησης 6.018.

Kiriakidi S, Chatzigiannis C, Papaemmanouil C, Tzakos AG, Cournia Z, Mavromoustakos T. Interplay of cholesterol, membrane bilayers and the AT1R: A cholesterol consensus motif on AT1R is revealed. Comput Struct Biotechnol J. 2020 Dec 3;19:110-120. doi: 10.1016/j.csbj.2020.11.042.

 

Διάκριση για Ερευνητική Εργασία του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας (από την Ερευνητική ομάδα της Αναπλ. Καθηγήτριας Βικτωρίας Μαγκριώτη)

Η ομάδα της Αναπλ. Καθηγήτριας Β. Μαγκριώτη από το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την ομάδα των Dr J.-F. Cavalier και Dr. S. Cannan από το Laboratoire d’Ingénierie des Systèmes Macromoléculaires, Institut de Microbiologie de la Méditerranée, CNRS Marseille, France δημοσίευσε μια σειρά β-λακτονών μεσαίας και μακριάς αλυσίδας με στόχο τη μελέτη της αντιμυκοβακτηριακής τους δράσης (https://chemistry-europe.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cmdc.201800720). Πρόσφατα η δημοσίευση αυτή επιλέχθηκε μαζί με ορισμένες άλλες της τελευταίας διετίας από το περιοδικό ChemMedChem ώστε να συμπεριληφθεί στα Hot Topics 2020: Antimicrobials (bit.ly/cmc-2020-Antimicrobials). Το περιοδικό ChemMedChem είναι ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά στα οποία δημοσιεύεται πρωτότυπη έρευνα πάνω σε θέματα Φαρμακοχημείας.

Η συγκεκριμένη εργασία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας έρευνας για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων κατά της φυματίωσης που προκαλείται είτε από τα κοινά στελέχη του Mycobecterium tuberculosis, είτε από μεταλλαγμένου τύπου στελέχη τα οποία παρουσιάζουν μέτριου ή υψηλού βαθμού αντίσταση στα ήδη γνωστά φάρμακα.

Οι β-λακτόνες που σχεδιάστηκαν και συντέθηκαν ήταν είτε μονοϋποκατεστημένες στην α- ή στη β-θέση του λακτονικού δακτυλίου είτε α,β-διϋποκατεστημένες. Μελετήθηκαν ως ρακεμικά μείγματα και ορισμένες από αυτές έδειξαν ενδιαφέρουσα δράση έναντι των Mycobecterium tuberculosis και marinum, ενώ ελάχιστη έως μηδαμινή ήταν η δράση τους έναντι του M. abscessus. Η συνεργασία των δύο ομάδων συνεχίζεται με τη διερεύνηση των μυκοβακτηριακής δράσης οπτικά καθαρών β-λακτονών, αλλά και άλλου τύπου οργανικών ενώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Αναπλ. Καθηγήτρια Βικτωρία Μαγκριώτη (vmagriot@chem.uoa.gr) ή επισκεφθείτε το http://users.uoa.gr/~vmagriot/  

Μετάβαση στο περιεχόμενο