ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
2019-2024
Διεθνής Ερευνητική Επιτυχία του Αναπληρωτή Καθηγητή Γ. Βουγιουκαλάκη
30/7/2024
Tη Δευτέρα 29/7/2024 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος εργασίας EIC Pathfinder Open του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία Horizon Europe.
H ερευνητική πρόταση με τίτλο «SCALPEL - Specific Conjugation of Antibodies to Lipid Photo-peroxidised cancer tissues for their immunogenic Elimination», στην οποία Επιστημονικά Υπεύθυνος στο ΕΚΠΑ είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Βουγιουκαλάκης (http://users.uoa.gr/~vougiouk/) που πρόσφατα εξελέγη Καθηγητής Οργανικής Χημείας, εξασφάλισε χρηματοδότηση 4.554.301,25 Ευρώ για 4,5 χρόνια (608.091,25 Ευρώ για το ΕΚΠΑ). Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εργασίας EIC Pathfinder είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό επιτυχίας της συγκεκριμένης πρόσκλησης κυμάνθηκε μόλις στο 4%, ενώ η το έργο SCALPEL αξιολογήθηκε στο κορυφαίο 3% ανάμεσα σε όλες τις προτάσεις που αξιολογήθηκαν - 1110 από όλα τα γνωστικά αντικείμενα πανευρωπαϊκά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο έργο EIC Pathfinder που η ερευνητική ομάδα του Γ. Βουγιουκαλάκη θα υλοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς περίπου 4 μήνες πριν επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση και το έργο «SUPERLASER - Room Temperature Superradiant Perovskite Lasers».
Το έργο SCALPEL στοχεύει να αλλάξει το πεδίο των αντικαρκινικών προσεγγίσεων διεθνώς, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για την εξάλειψη καρκινικών κυττάρων που παραμένουν έπειτα από φωτοδυναμική θεραπεία. Για τον σκοπό αυτό έχει σχηματιστεί μια εξαιρετικά διεπιστημονική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες ερευνητικές ομάδες από Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, και εταιρίες. Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Αναπληρωτή Καθηγητή Γ. Βουγιουκαλάκη, είναι ο σχεδιασμός και η σύνθεση των οργανικών μορίων που θα χρησιμοποιούνται στην εν λόγω καινοτόμα θεραπεία.
Εκτός από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, στο ερευνητικό πρόγραμμα SCALPEL θα συμμετάσχουν ερευνητικές ομάδες από το Oslo University Hospital (Νορβηγία), PorphyChem SAS (Γαλλία), Kemijsky Institut (Σλοβενία), Institut Gustave Roussy (Γαλλία), και EURICE – European Research and Project Office GmbH (Γερμανία).
Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Ομ. Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Μιχαήλ Σκούλλο για το συνολικό του έργο
29/3/2024
Η Ακαδημία Αθηνών στην Πανηγυρική Συνεδρία της, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, τίμησε αυτεπαγγέλτως με το βραβείο της Α’ Τάξης Θετικών Επιστημών, τον Ομότιμο Καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος και Χημικής Ωκεανογραφίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Μιχαήλ Σκούλλο, Διευθυντή της Έδρας και Δικτύου UNESCO για την Διαχείριση και Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης στη Μεσόγειο στο Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρο του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development, MIO-ECSDE), Πρόεδρο του Μεσογειακού Σκέλους της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (Global Water Partnership – Mediterranean, GWP-Med), για το σημαντικό συνολικό (ερευνητικό, συγγραφικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό) έργο του στην Ελλάδα και Διεθνώς σε σημαντικούς οργανισμούς και προγράμματα, το σύνολο των οποίων αποτελεί εξέχουσα συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δραστηριότητα του κ. Σκούλλου συνεχίζεται τόσο στο Πανεπιστήμιο (με διδασκαλία μεταπτυχιακών προγραμμάτων), όσο και στην ηγεσία σημαντικών οργανισμών, στην Προεδρία της Ελληνικής Επιτροπής του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (ΜΑΒ) της UNESCO, στην διεύθυνση σημαντικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική διαχείριση υδατικών και θαλάσσιων συστημάτων στην Μεσόγειο και προσφάτως στον Επιστημονικό Συντονισμό του 9th Our Ocean Conference.
Διάκριση για την Ερευνητική Ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Γ. Βουγιουκαλάκη
13/3/2024
Tην Τρίτη 12/3/2024 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος εργασίας EIC Pathfinder Challenges του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία Horizon Europe.
H ερευνητική πρόταση με τίτλο «SUPERLASER / Room Temperature Superradiant Perovskite Lasers», στην οποία συμμετέχει η ερευνητική ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωργίου Βουγιουκαλάκη (http://users.uoa.gr/~vougiouk/), αξιολογήθηκε με άριστα, 4.95/5.00 και εξασφάλισε χρηματοδότηση 3.996.101 Ευρώ για τρία χρόνια. Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα εργασίας EIC Pathfinder είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το ποσοστό επιτυχίας της συγκεκριμένης πρόσκλησης κυμαίνεται μόλις στο 8%.
Το έργο SUPERLASER στοχεύει να αλλάξει το πεδίο των laser διεθνώς, αναπτύσσοντας υπερακτινοβολούμενα, χαμηλού κόστους, επεξεργάσιμα από διάλυμμα, αειφόρα, και με εξαιρετικά στενό πλάτος γραμμής lasers περοβσκίτη. Για τον σκοπό αυτό έχει σχηματιστεί μια εξαιρετικά διεπιστημονική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες ερευνητικές ομάδες από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, και Εταιρίες. Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Αναπληρωτή Καθηγητή Βουγιουκαλάκη, ο οποίος είναι ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου στο ΕΚΠΑ, είναι ο σχεδιασμός και η σύνθεση των οργανικών μορίων που θα χρησιμοποιούνται στις εν λόγω καινοτόμες συσκευές.
Εκτός από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, στο ερευνητικό πρόγραμμα SUPERLASER θα συμμετάσχουν ερευνητικές ομάδες από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Ελλάδα), το Interuniversity Microelectronics Centre (IMEC – Βέλγιο), το University of Nottingham (Ηνωμένο Βασίλειο), το Universitat Jaume I De Castellon (Ισπανία), το Linkopings Universitet (Σουηδία), η εταιρία LinXole AB (Σουηδία), η εταιρία EURICE European Research and Project Office GMBH, και το Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL – Ελβετία).
Δώδεκα Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ στον κατάλογο των Κορυφαίων 2% Ερευνητών Παγκοσμίως
05/10/2023
Η υψηλού επιπέδου έρευνα που διεξάγεται από τις ερευνητικές ομάδες του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτυπώθηκε στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη αξιολόγησης της επίδοσης των ακαδημαϊκών «World's Top 2% Scientists List», η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Η εν λόγω κατάταξη βασίζεται σε μελέτη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (ΗΠΑ) και η οποία κατατάσσει τους επιστήμονες με βάση τις αναφορές προς στις επιστημονικές τους εργασίες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων SCOPUS, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων επιστημονικών δημοσιεύσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν στον ιστότοπο: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/6
Η αξιολόγηση αφορά πάνω από 8.000.000 επιστήμονες παγκοσμίως, βάσει μιας σειράς δεικτών μέτρησης του αντικτύπου των δημοσιευμένων εργασιών τους, όπως των αναφορών που έχει λάβει κάθε επιστήμονας με τουλάχιστον 5 δημοσιεύσεις. Ειδικότερα, η δημοσιευμένη κατάταξη περιλαμβάνει αυτούς που ανήκουν στο κορυφαίο 2% στην επιστημονική περιοχή τους, βάσει ταξινόμησης η οποία παρουσιάζεται σε 22 επιστημονικά πεδία και 174 υποπεδία.
Στον παρακάτω κατάλογο περιλαμβάνονται συνολικά δώδεκα μέλη του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Τμήματος Χημείας, εννέα εν ενεργεία και τρία αφυπηρετήσαντα, τα ονοματα των οποίων, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους, κατά σειρά κατάταξης, είναι:
- Οικονόμου Αναστάσιος
- Λιανίδου Εύη
- Κόκοτος Γεώργιος (αφυπηρετήσας)
- Βουγιουκαλάκης Γεώργιος
- Βαλαβανίδης Αθανάσιος (αφυπηρετήσας)
- Κόκοτος Χριστόφορος
- Θωμαίδης Νικόλαος
- Δανόπουλος Ανδρέας
- Προεστός Χαράλαμπος
- Κόκκινος Χρήστος
- Μαυρομούστακος Θωμάς
- Νικολέλης Δημήτριος (αφυπηρετήσας)
Το Βραβείο του «Ραντάρ Καινοτομίας» 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχει ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ
04/11/2019
Το «Ραντάρ Καινοτομίας» (Innovation Radar) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντοπίζει καινοτομίες υψηλού δυναμικού σε έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2019, για το Βραβείο του «Ραντάρ Καινοτομίας» διαγωνίστηκαν 36 από τα πλέον καινοτόμα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τέσσερις κατηγορίες.
Το έργο LUΜIBLAST: A paradigm shift in cancer therapy – using mitochondria-powered chemiluminescence to non-invasively treat inaccessible tumours, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμος Επιστήμη 2019».
Το έργο LUMIBLAST στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής θεραπείας που θα αντιμετωπίζει, με μη επεμβατικό τρόπο, δύσκολα προσεγγίσιμους καρκινικούς όγκους, όπως το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (glioblastoma multiforme / κακοήθης όγκος εγκεφάλου). Η συγκεκριμένη θεραπεία, θα χρησιμοποιεί την ίδια την ενέργεια που παράγεται από τα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων για την αυτοτροφοδοτούμενη καταστροφή τους. Στόχος της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΠΑ που συμμετέχει στο LUΜIBLAST είναι ο σχεδιασμός και η σύνθεση των καινοτόμων μορίων που θα επιτυγχάνουν την θεραπεία αυτή.
Εκτός από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Χ. Βουγιουκαλάκη, στο ερευνητικό πρόγραμμα LUMIBLAST συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες από το Oslo University Hospital (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. K. Berg), το Universitat Politècnica de València (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. M. Miranda), το University of Oslo – School of Pharmacy (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. H. H. Tønnesen), καθώς και η εταιρία Knight Scientific Limited από το Ηνωμένο Βασίλειο (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Dr. J. Knight). Η καινοτομία LUΜIBLAST έχει ήδη υποβληθεί προς κατοχύρωση, ως διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο οποίο συν-εφευρέτες είναι ερευνητές από το ΕΚΠΑ, το Oslo University Hospital και το Universitat Politècnica de València.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου LUΜIBLAST http://www.lumiblast.eu/ και στην ιστοσελίδα της ερευνητικής ομάδας του Επίκουρου Καθηγητή Γεωργίου Χ. Βουγιουκαλάκη http://users.uoa.gr/~vougiouk
04/03/2019
Στα πλαίσια της Πανηγυρικής Συνεδρίας της, στις 21 Δεκεμβρίου 2018, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το Bραβείο Χίλδεγαρδ-Ζέρβα στην ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας, Χριστόφορου Κόκοτου και συγκεκριμένα στην Έρρικα Βουτυρίτσα (υποψήφια διδάκτορα), Δρ. Αλέξη Θεοδώρου (υποψήφιο διδάκτορα κατά την διάρκεια της έρευνας) και Δρ. Μαρούλα Κόκοτου, (μεταδιδακτορική ερευνήτρια) για την εργασία τους με τίτλο «Organocatalytic oxidation of substituted anilines to azoxybenzenes and nitro compounds: mechanistic studies excluding the involvement of a dioxirane intermediate», Green Chem., 2017,19, 1291-1298.
Η εργασία αφορά την ανάπτυξη ενός Πράσινου, φιλικού προς το περιβάλλον, Οργανοκαταλυτικού και εκλεκτικού πρωτοκόλλου οξείδωσης ανιλινών σε αζόξυ ενώσεις και νιτροβενζόλια, και πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Η αντίδραση αυτή, καθώς και τα προϊόντα που μπορεί να παραχθούν, είναι μεγάλης σημασίας για τη Χημική Βιομηχανία και ειδικότερα για τη Φαρμακευτική Βιομηχανία. Σημαντικό επίτευγμα της εργασίας αποτελεί και η μελέτη του μηχανισμού της αντίδρασης με χρήση Φασματομετρίας Μάζας Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας (HRMS), με την οποία πιστοποιήθηκε η διαφορά στο μηχανισμό της αντίδρασης και αποδείχθηκε η ύπαρξh ενός νέου μηχανισμού, διαφορετικού από τον κοινά αποδεκτό στη βιβλιογραφία. Η μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης εργασίας είχε ήδη αναγνωρισθεί από την Royal Chemical Society και το περιοδικό Green Chemistry, που επέλεξε το άρθρο ως Green Chemistry Hot Article 2017, για τη συμβολή του στην Οργανική Συνθετική Χημεία.