Ημέρες Ανοικτών Πυλών Τμήματος Χημείας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (29 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2017)

Το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 29 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2017 άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων δίνοντάς τους την ευκαιρία να επισκεφθούν χημικά εργαστήρια και να ανακαλύψουν τη μαγεία της Χημείας. Η εκδήλωση αυτή είχε σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστές τις δραστηριότητες του Τμήματος Χημείας και τη σημασία της Χημείας.

Από τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος, η Επιτροπή Διαλέξεων και Εκδηλώσεων του Τμήματος ξεκίνησε την οργάνωση της υποδοχής πολλών σχολείων σε μια κοινή ημέρα. Μετά από διανομή της πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω σχολικών συμβούλων, η επιτροπή άμεσα κατακλύστηκε από πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων, το Τμήμα Χημείας αφιέρωσε δύο ημέρες (29 Μαρτίου και 6 Απριλίου) και υποδέχθηκε 30 σχολεία από όλη την Αττική και περίπου 1200 μαθήτριες και μαθητές σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Για κάθε ομάδα σχολείων, η εκδήλωση ξεκινούσε στο μεγάλο αμφιθέατρο του τμήματος, όπου οι επισκέπτες παρακολουθούσαν μια γενική παρουσίαση από τον πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή κ. Γεώργιο Κόκοτο με θέμα τη Χημεία, τους κλάδους της, τις εφαρμογές της και τη σχέση της με την καθημερινή ζωή. Κατόπιν οι μαθητές διακινούνταν σε επιμέρους ομάδες των 25 ατόμων περίπου και επισκέπτονταν τρία από τα εργαστήρια του Τμήματος. Εκεί παρακολουθούσαν ποικιλία χημικών αντιδράσεων και διαδικασιών παρατηρώντας με διαφόρους τρόπους τις συντελούμενες μεταβολές και λάμβαναν επεξηγήσεις των παρατηρούμενων φαινομένων από το προσωπικό.

Για την υποδοχή και ξενάγηση των μαθητών εργάσθηκαν εθελοντικά και με μεγάλο ενθουσιασμό 55 φοιτητές, προπτυχιακοί όλων των ετών και μεταπτυχιακοί. Για τις παρουσιάσεις στα επιμέρους εργαστήρια εργάσθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος και ισάριθμο πλήθος μεταπτυχιακών φοιτητών. Το εγχείρημα της ταυτόχρονης επίσκεψης τόσων μαθητών χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένο από όλους τους συμμετέχοντες, δηλ. τους ίδιους τους μαθητές, τους συνοδούς καθηγητές τους, τους φοιτητές που τους ξενάγησαν στους χώρους και το προσωπικό του Τμήματος Χημείας που τους φιλοξένησε.

Η Διοίκηση του Τμήματος Χημείας επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους συνοδούς καθηγητές για το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφτούν το τμήμα, αλλά και όλους τους εθελοντές φοιτητές, τον Επ. Καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσεκούρα (που είχε τον γενικό συντονισμό των επισκέψεων), την Επιτροπή Διαλέξεων και Εκδηλώσεων και το προσωπικό του Τμήματος που συμμετείχε με ενθουσιασμό στην εκδήλωση. Τα ενθουσιώδη σχόλια, αλλά και το ενδιαφέρον όλων των συντελεστών, οδήγησαν το Τμήμα Χημείας στη δέσμευση να επαναλάβει παρόμοιες εκδηλώσεις και τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας
Γεώργιος Κόκοτος
Καθηγητής