49η Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας

Άλλη μία μεγάλη επιτυχία προστέθηκε στην ιστορία των ελληνικών ομάδων που συμμετείχαν σε διεθνείς επιστημονικές ολυμπιάδες, καθώς στην 49η ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ  (49η ICHO) που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη, από 6 έως 15 Ιουλίου 2017, η Ελλάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια. Πιο συγκεκριμένα, τα μετάλλια κατέκτησαν ο απόφοιτος μαθητής της Γ΄ Λυκείου Ευστράτιος Τσακαλίδης και ο τελειόφοιτος μαθητής της Β΄ Λυκείου Αλέξανδρος Τερζόπουλος.

Καθοριστική για την επιτυχία της ελληνικής αποστολής υπήρξε η συμβολή των μελών του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιαίτερα μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ των εργαστηρίων Ανόργανης και Οργανικής Χημείας. Το Τμήμα Χημείας ευχαριστεί θερμά τους καθηγητές Νικόλαο Ψαρουδάκη, Κωνσταντίνο Μεθενίτη, Σπύρο Κοϊνη, Παναγιώτη Κυρίτση, Αθανάσιο Χρυσανθόπουλο, Παναγιώτα Μηνακάκη, τα μέλη ΕΔΙΠ Αντρέα Μορέ, Κατερίνα Πασχαλίδου, Εσθήρ Σακκή και  τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Α. Θυμιόπουλο, Φ. Μπεχράκη,  Κ. Αγγελοπούλου που συμμετείχαν στην προετοιμασία, για τον κόπο, τον χρόνο και την αφοσίωση με την οποία εκπαίδευσαν τους πρωτεύσαντες μαθητές στην Α’ φάση του 31ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας, αλλά και για  την άψογη οργάνωση αδιάβλητης διαδικασίας επιλογής των τεσσάρων εκπροσώπων της Ελλάδας στην 49η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας.

Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες  Χημείας είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο της Χημείας από όλο τον κόσμο. Από ελληνικής πλευράς, η Ένωση Ελλήνων Χημικών διοργάνωσε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας, οι πρωτεύσαντες μαθητές του οποίου εκπαιδεύθηκαν εντατικά επί δύο εβδομάδες στο Τμήμα Χημείας τόσο σε θεωρητικά όσο και σε εργαστηριακά θέματα. Χορηγός της ομάδας ήταν το Ίδρυμα Ωνάση.

Οι επιτυχίες σε τέτοιου υψηλοτάτου επιπέδου διεθνείς διοργανώσεις αποτελούν πνοή ελπίδας στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε υπογραμμίζοντας ότι το ταλέντο και η σκληρή δουλειά της νέας γενιάς σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση οδηγούν στην αριστεία και στις επιστημονικές διακρίσεις.