Πλαστικά Απορρίμματα και Παγκόσμια Ρύπανση των Ωκεανών Εκατομμύρια Τόνοι Πλαστικών Απορριμμάτων στους Ωκεανούς: ‘Εχουν Εξαφανισθεί;

Αθανάσιος Βαλαβανίδης

Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 15784 Αθήνα

 

Περίληψη. Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών (πολυμερή, πρώτες ύλες και δευτερογενή προϊόντα) υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια τόνους για το 2014 και αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 3-5%. Τις τελευταίες δεκαετίες η παραγωγή πλαστικών συσκευασιών, ιδιαίτερα για τρόφιμα, έχουν αυξηθεί δραματικά και είναι κυρίως μίας χρήσης που απορρίπτονται καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες σε αστικές περιοχές, χώρους αναψυχής, από πλοία και από πολυάριθμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνίες. Σύμφωνα με μελέτες το 40% των πλαστικών συσκευασιών απορρίπτεται σε αστικές χωματερές, το 14% ανακυκλώνεται, αλλά το 32% καταλήγει τελικά σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες κλπ. Οι ωκεανοί δέχονται ετήσια τεράστιες ποσότητες πλαστικών που υπολογίζονται σε μερικά εκατομμύρια τόνων. Τα πολυμερή απαιτούν μεγάλο χρόνο για να διασπασθούν αλλά και τα μικροπλαστικά σωματίδια που προκύπτουν από τη διάσπαση των πλαστικών ρυπαίνουν σε μεγάλη έκταση τα υδατικά συστήματα με τελική κατάληξη το θαλάσσιο περιβάλλον.

 
 

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα άρχισε να διερευνά συστηματικά τον διασκορπισμό των πλαστικών απορριμμάτων, τις φυσικοχημικές διασπάσεις σε μικρότερα τμήματα, την εκχύλιση πρόσθετων τοξικών χημικών ουσιών και το σχηματισμό μικροπλαστικών (<1 mm). Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά, παρά την αρχική τους φιλοδοξία να μειώσουν την περιβαλλοντική ρύπανση, αποδείχθηκαν επιπρόσθετη πηγή ρύπανσης λόγω της θραύσης σε μικρότερα τμήματα που διατηρούν τις ιδιότητες των πλαστικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ανασκόπηση αυτή συγκέντρωσε τις σημαντικότερες επιστημονικές έρευνες (μέχρι και τον Μάιο του 2016) και τα αποτελέσματα πολυετών δειγματοληπτικών αποστολών στους ωκεανούς της Γης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ρύπανση των ωκεανών είναι εκτεταμένη λόγω της ανθεκτικότητας των πολυμερών και την κατάτμηση σε μικρότερα πολυμερή σωματίδια.

Πλήρες κείμενο της εργασίας στα αγγλικά [39 σελίδες]: αρχείο PDF