Βραβείο Καλύτερης Εργασίας σχετικά με την έρευνα του ελαιολάδου, με τίτλο “Potential of Ion Mobility combined with LC-HRMS in Food Authenticity Studies: Identification and Characterization of Secoiridoids Isomers found in Greek Extra Virgin Olive Oil”
Η Σοφία Δρακοπούλου, δευτεροετής διδακτορική φοιτήτρια, στην ερευνητική ομάδα του Καθ. Νικόλαου Θωμαΐδη του Εργ. Αναλυτικής Χημείας, κέρδισε το βραβείο καλύτερου poster για την εργασία της σχετικά με την αυθεντικότητα του ελαιολάδου, στο 9ο Συνέδριο Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2019), που διεξήχθη μεταξύ 5-8 Νοέμβρη στην Πράγα, Τσεχία. Η ερευνητική εργασία με τίτλο “Potential of Ion Mobility combined with LC-HRMS in Food Authenticity Studies: Identification and Characterization of Secoiridoids Isomers found in Greek Extra Virgin Olive Oil” (Sofia K. Drakopoulou, Dimitrios E. Damalas, Carsten Baessmann, Nikolaos S. Thomaidis), συγκαταλέχθηκε στα καλύτερα 7 posters που βραβεύτηκαν από τα 500 posters που συμμετείχαν συνολικά.
Η ερευνητική της εργασία εστιάζει στην ταυτοποίηση και το διαχωρισμό των ισομερών ενώσεων που απαντώνται στο ελαιόλαδο, και θεωρούνται υψίστης σημασίας για το σχετικό ισχυρισμό υγείας. Για το διαχωρισμό των ισομερών, εφαρμόστηκε η προηγμένη τεχνολογία του Trapped Ion Mobility συζευγμένη σε αναλυτη μάζας Q-TOF, αναπτυγμένη από τη Bruker, ενώ περιγράφηκε επίσης πρωτότυπη αναλυτική μεθοδολογία για τη δομική ταυτοποίηση των ενώσεων του ελαιολάδου.
Η εργασία της, που παρουσιάστηκε στο εν λόγω συνέδριο, αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη προηγμένων μεθόδων Φασματομετρίας Μάζας Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό του ελαιολάδου και την ταυτοποίηση νέων βιοδραστικών μορίων στα τρόφιμα εθνικής προτεραιότητας και στην τεκμηρίωση της αυθεντικότητας τους.
Η Σοφία Δρακοπούλου παραλαμβάνει το βραβείο κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου RAFA 2019