2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΥΓΡΗ ΒΙΟΨΙΑ: Τελευταίες εξελίξεις, δυνατότητες και προοπτικές στην σύγχρονη ογκολογία

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Η υγρή βιοψία (liquid biopsy) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για την παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο και βασίζεται στην άντληση σημαντικών πληροφοριών για την εξέλιξη της νόσου μέσω ανάλυσης περιφερικού αίματος. Δίνει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού και μελέτης της ετερογένειας ενός συμπαγούς όγκου σε πραγματικό χρόνο, μέσω λεπτομερούς μοριακής ανάλυσης του κυκλοφορούντος γενετικού υλικού του στο περιφερικό αίμα. Η ανίχνευση συγκεκριμένων βιοδεικτών στο περιφερικό αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της υγρής βιοψίας είναι πολύ σημαντική για την επιλογή της θεραπείας και την παρακολούθηση των ασθενών. Οι αναλύσεις υγρής βιοψίας δίνουν άλλη διάσταση στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα χαρακτηρισμού της νεοπλασματικής νόσου σε μοριακό επίπεδο για την εκτίμηση της πρόγνωσης, καθώς και την πρόβλεψη ανταπόκρισης ή της ανάπτυξης αντίστασης σε στοχευμένες θεραπείες, ειδικά όταν η απόκτηση βιοπτικού υλικού από μεταστατικές εστίες δεν είναι πάντοτε εφικτή για πρακτικούς λόγους.

Σας καλωσορίζουμε στην δεύτερη Ημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Υγρής Βιοψίας, με θέμα: «ΥΓΡΗ ΒΙΟΨΙΑ: Τελευταίες εξελίξεις, δυνατότητες και προοπτικές στην σύγχρονη ογκολογία».

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της υγρής βιοψίας, καθώς και οι δυνατότητες και προοπτικές που δίνει η προσέγγιση αυτή στην σύγχρονη Κλινική Ογκολογία για την συνεχή παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο.

φιλικά,

Εύη Λιανίδου
Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Υγρής Βιοψίας (https://hsliquidbiopsy.wixsite.com/2021)

 

Πρόγραμμα – Ομιλητές (αρχείο PDF