Ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση βιομάζας σε τζάκια σε αστικές περιοχές. Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από εισπνεόμενα σωματίδια

Αθανάσιος Βαλαβανίδης, Στ. Περδικάρης και Θωμαΐς Βλαχογιάννη

Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 15784 Αθήνα

E-mail : valavanidis@chem.uoa.gr, takisperd@hol.gr, thvlach@chem.uoa.gr

 

Οι περιβαλλοντικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση των αστικών περιοχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση ορυκτών καυσίμων για τα τροχοφόρα, αλλά και στη θέρμανση σε οικίες, γραφεία, εργοστάσια και βιοτεχνίες. Η Αθήνα ήταν ανέκαθεν μια πόλη με σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη δεκαετία του 1960 και το περίφημο «νέφος» που κυριαρχούσε τους χειμωνιάτικους μήνες. Τα σημαντικότερα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βελτιώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με τη χρήση βελτιωμένων καυσίμων, καταλυτικών μετατροπέων στα τροχοφόρα, αυστηρή νομοθεσία για εκπομπές βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και την αυξημένη χρήση δικτύου με φυσικό αέριο.

Το Δεκέμβριο του 2012, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, πολλοί κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής άρχισαν να χρησιμοποιούν τα τζάκια τους ή σόμπες με καυσόξυλα για θέρμανση. ‘Οπως ήταν φυσικό, η καύση κακής ποιότητας καυσόξυλων, προϊόντων βιομάζας και διάφορων παλαιών ξύλινων ή πλαστικών υλικών δημιούργησε προβλήματα ρύπανσης από επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια και άλλους ρύπους. Το φαινόμενο είναι παρόμοιο με το παθητικό κάπνισμα και οι επιπτώσεις στην υγεία αρκετά επιβλαβείς.

Στο σύντομο αυτό άρθρο ανασκόπησης περιγράφονται οι κυριότερες παράμετροι ρύπανσης από εισπνεόμενα αιωρούμενα σωματίδια και οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Επίσης, παρουσιάζονται επιστημονικές έρευνες και ανασκοπήσεις για τα εισπνεόμενα αιωρούμενα σωματίδια Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Πλήρες κείμενο της εργασίας στα αγγλικά [39 σελίδες]: αρχείο pdf