Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

2016-2018

Βράβευση Oμότιμου καθηγητή Ν. Χατζηχρηστίδη από το Τμήμα Χημείας

07/11/2018

Το Τμήμα Χημείας της NKUA – εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθ. Χριστιάνα Μητσοπούλου και τον  Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιομηχανικής Χημείας, καθηγητή Ερμόλαο Ιατρού, τίμησε τον  Καθηγητή Νικόλαο Χατζηχρηστίδη – επί πολλά έτη Πρόεδρο του Τμήματος και Διευθυντή του Εργαστηρίου της Βιομηχανικής Χημείας αλλά και θεμελιωτή της Χημείας Πολυμερών με το βραβείο:

Chairs Award of Excellence

για τη σημαντική συμβολή του στην έρευνα, την καθοδήγηση νέων επιστημόνων, τη διδασκαλία και τη διοίκηση στη Χημεία στην Ελλάδα.

Μετά από αυτό, ο καθηγητής Ν. Χατζηχρηστίδης άνοιξε το διεθνές συνέδριο Athens Conference on Advances in Chemistry (Oct 30 to Nov 2) που διοργανώθηκε από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ για την 100η επέτειο του Τμήματος με διάλεξη 45 λεπτών με τίτλο:

Polyhomologation: A Powerful Tool Towards Well-Defined Polyethylene-Based Polymeric Materials.”

 


 

Επιτυχία για την Ελλάδα στην 50η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας (ΙChO 2018).

23/08/2018

Σημαντική η συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην προετοιμασία

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα διακρίθηκε στην Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας (IChO) (50icho.eu). Φέτος στην επετειακή 50η διοργάνωση, που έλαβε χώρα από 19 έως 30 Ιουλίου στην Τσεχία και την Σλοβακία, η Ελληνική αποστολή κατάφερε και κατέκτησε τρία (3) χάλκινα μετάλλια. Την Ολυμπιακή ομάδα απετέλεσαν οι μαθητές: Εμμανουήλ Κοκκίνης – Χάλκινο μετάλλιο (Γ Λυκείου-ΓΕΛ Α. Νικολάου –Κρήτη), Κων. Ντούνης (Γ Λυκείου-ΓΕΛ Κορωπίου), Αλέξανδρος Τερζόπουλος – Χάλκινο μετάλλιο (Γ Λυκείου-2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, για 2η συνεχόμενη χρονιά) και ΑΘανάσιος Φωκαίδης-Ψύλλας – Χάλκινο μετάλλιο (Β Λυκείου-ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης). Την αποστολή πλαισίωσαν ως επικεφαλής μέντορας ο Ν. Ψαρουδάκης (Επ. Καθηγητής, Τμ. Χημείας ΕΚΠΑ) και ως μέντορας ο Α. Χρονάκης (1ο ΕΠΑΛ Πετρούπολης). Η διαδικασία επιλογής των μαθητών της Ολυμπιακής Ομάδας ήταν ένα «ταξίδι» που άρχισε με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ελλήνων Χημικών. Δώδεκα από τους 4875 μαθητές, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό εκπαιδεύτηκαν εντατικά για 6 ημέρες. Η εκπαίδευση ήταν τόσο θεωρητική όσο και εργαστηριακή.

Μετά την διενέργεια εξετάσεων επιλέχθηκαν οι 4 καλύτεροι, που αποτέλεσαν την Ολυμπιακή Ομάδα. Η εκπαίδευση συνεχίστηκε στον ίδιο εντατικό ρυθμό για 2 ακόμη εβδομάδες. Η όλη διαδικασία της εκπαίδευσης έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Τμ. Χημείας του ΕΚΠΑ, κυρίως στα Εργαστήρια της Ανόργανης και Οργανικής Χημείας, από μέλη του Τμήματος Χημείας, με στόχο την κάλυψη της ανεπαρκούς χημική εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι μαθητές στα σχολεία της χώρας μας. Η συμβολή του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή διάκριση, ήταν καθοριστική αν αναλογιστούμε ότι έλαβαν μέρος 300 μαθητές/τριες από 76 χώρες και η ύλη που εξετάστηκαν ήταν πανεπιστημιακού επιπέδου.

Καθ. Χριστιάνα Μητσοπούλου
Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας

 


 

Συμμετοχή και τρίτο βραβείο για το εργαστήριο Χημείας τροφίμων του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2018

28/06/2018

Χαράλαμπος Προεστός

Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 15784 Αθήνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Ιουνίου, στην Αθήνα, ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2018. Νικητές του Διαγωνισμού, που διοργανώνει τα τελευταία 8 χρόνια ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, αναδείχτηκαν και πάλι η δημιουργική νέα γενιά και η καινοτομία!  Οι συμμετέχουσες ομάδες εντυπωσίασαν την Εθνική Επιτροπή με τα ξεχωριστά προϊόντα που παρουσίασαν, τα οποία χαρακτηρίζονταν από ποιότητα, ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά και σεβασμό προς το περιβάλλον. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Αίγλη Ζαππείου, 8 ομάδες φοιτητών από 9 Πανεπιστήμια της χώρας συναγωνίστηκαν με πάθος, παρουσιάζοντας τα προϊόντα που ανέπτυξαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις για την πρωτοτυπία και τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, τόσο με τη γεύση όσο και με τις συσκευασίες τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διάφοροι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και πλήθος φοιτητών.

Το 3ο βραβείο απέσπασε το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ / ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ για το προϊόν “Herbaqua”, νερό προστιθέμενης αξίας με την προσθήκη υδατικών εκχυλισμάτων βοτάνων.

Η νικήτρια ομάδα φοιτητών του ΕΚΠΑ / ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ αποτελείται (με αλφαβητική σειρά) από τους:

  • Γεωργακοπούλου Βασιλική, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
  • Λαζάρου Κωνσταντίνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
  • Κούτσια Ιωάννη, Μεταπτυχιακό Φοιτητή
  • Μαλασπίνα Μελίνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
  • Νάνα Κωνσταντίνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
  • Προεστός Χαράλαμπος, Επ. Καθ. Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ (Επιστημονικός Υπεύθυνος)

Η ομάδα του Τμήματος Χημείας παρουσίασε το καινοτόμο προϊόν με την ονομασία “Herbaqua”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Το προϊόν «Ηerbaqua» είναι ένα νερό προστιθέμενης αξίας με εκχυλίσματα καλλιεργίσιμων αρωματικών φυτών απο Έλληνες παραγωγούς. Η καινοτομία του στηρίζεται σε επιλεγμένους συνδυασμούς βοτάνων όπου παρέχουν ευεργετική δράση στον καταναλωτή. Η πλούσια αντιοξειδωτική δράση και η υψηλή βιοδιαθεσιμότητα των χαμομήλι, ρίγανη, μελλισόχορτο και δίκταμο, φλισκούνι, μαντζουράνα είναι αποδεδειγμένα μέσα από πληθώρα επιστημονικών μελετών. Το Ηerbaqua διατίθεται σε συσκευασία των 330ml φιλική  προς το περιβάλλον, προσφέροντας μια νέα δροσιστική εμπειρία αλλά και ωφέλιμη στην υγεία του καταναλωτή. Το προίόν ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή και συγκεκριμένα τους Έλληνες καλλιεργητές αρωματικών φυτών.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΕΒΤ: http://www.sevt.gr/gr/news-details/HMuFvw/ecotrophelia-2018

 


 

Βράβευση Επ. Καθηγήτρια Βιοανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Κ. Ευθυμιάδου

01/06/2018

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Επ. Καθηγήτρια Βιοανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Κ. Ευθυμιάδου και επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, τιμήθηκε με τα «Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» για το σημαντικό ερευνητικό της έργο, για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην Επιστήμη στο πεδίο “Στοχευμένα συστήματα μεταφοράς φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη” ως μία από τις τρεις νέες διακεκριμένες Ερευνήτριες. Η απονομή πραγματοποιήθηκε σε μια μεγάλη τελετή, την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


 

Βράβευση του Αναπληρωτή Καθηγητή Δημητρίου Γεωργιάδη από την Ακαδημία Αθηνών, Δεκέμβριος 2014

13/05/2018

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Γεωργιάδης τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Aκαδημία των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών) με το βραβείο «Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου» για την καλύτερη πρωτότυπη εργασία Ελλήνων ερευνητών για το 2014, στο πεδίο της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η συγκεκριμένη εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον επίσης βραβευθέντα Δρ. Ευστράτιο Στρατίκο (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»), δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό υψηλού συντελεστή απήχησης Proceedings of the National Academy of Sciences, U.S.A., και περιγράφει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εξαιρετικά ισχυρών αναστολέων των αμινοπεπτιδασών του ενδοπλασματικού δικτύου και τη χρήση αυτών στην ανακάλυψη μιας νέας θεραπευτικής οδού για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργασία, διαβάστε εδώ (EN) and εδώ (GR).

 


 

Η ερευνητική ομάδα ACTC Lab 3η διεθνώς στον τομέα της υγρής βιοψίας

06/02/2017

Η υγρή βιοψία (liquid biopsy) αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος στην έρευνα του καρκίνου και αποτελεί μία καινοτόμο προσέγγιση αντιμετώπισης των ασθενών. Παρέχει την δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης του όγκου σε πραγματικό χρόνο μέσω μίας απλής μη-επεμβατική αιμοληψίας και ενδείκνυται κυρίως για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η κλασική βιοψία καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη, αλλά όχι μόνο. Συγκεκριμένα η υγρή βιοψία περιλαμβάνει την ανίχνευση, καταμέτρηση και τον μοριακό χαρακτηρισμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (circulating tumor cells, CTCs) στο περιφερικό αίμα ασθενών με καρκίνο, αλλά και την ανάλυση στο πλάσμα μεταλλάξεων συγκεκριμένων γονιδίων και γενετικών αλλαγών στο εξωκυττάριο καρκινικό DNA (circulating tumor DNA, ctDNA), ή κυκλοφορούντων microRNAs (circulating miRNAs). Η υγρή βιοψία προσφέρει μια καινοτόμο μη-επεμβατική προσέγγιση, η οποία επιτρέπει τη συνεχή λήψη πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του όγκου, με σκοπό την πρόγνωση, αλλά και την επιλογή ασθενών για την χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας.
Στον τομέα αυτό η Ερευνητική ομάδα Ανάλυσης Κυκλοφορούντων Καρκινικών Κυττάρων (ACTC lab, en.actc-lab.chem.uoa.gr) της Καθ. Ε. Λιανίδου, στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ δραστηριοποιείται ενεργά κατά τα τελευταία 15 χρόνια, και είναι πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο, όπως αυτό πιστοποιείται από την πληθώρα των ερευνητικών δημοσιεύσεων, ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και της διεξαγωγής τριών διεθνών συνεδρίων, με θέμα την Υγρή Βιοψία. Με βάση πρόσφατα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα της Καθ. Ε. Λιανίδου στο ΕΚΠΑ κατατάσσεται ως προς τις δημοσιεύσεις τρίτη διεθνώς στον τομέα της υγρής βιοψίας, σε σύγκριση με μεγάλα διεθνή κέντρα (https://www.linknovate.com/search/?query=liquid+biopsy).

Liquid biopsy consists today one of the most important research topics in the fight against cancer, and represents a novel approach for the selection of patients for individualized treatments. Liquid biopsy provides the potential to follow tumor evolution over time, through simple and non-invasive blood tests, especially in cases where the classic biopsy approach is not feasible. The liquid biopsy approach consists of detection, enumeration and molecular characterization of circulating tumor cells (CTCs) in peripheral blood, or detection of specific alterations in circulating tumor DNA (ctDNA), such as mutations, and methylation, or circulating miRNAs in plasma. This novel approach provides continuous information on tumor evolution and is very important for prognosis and patient selection for individualized treatments.
The Analysis of Circulating Tumor Cells Research team of Prof. Evi Lianidou (ACTC lab, en.actc-lab.chem.uoa.gr/), based in the Department of Chemistry, in the National and Kapodistrian University of Athens (NKUA), is working on this area during the last 15 years and is widely recognized based on publications, research grants and the organization of three International meetings on liquid biopsy up to now. It is our pleasure to announce that based on recent data (https://www.linknovate.com/search/?query=liquid+biopsy), the ACTC research group, led by Prof. Evi Lianidou in the Department of Chemistry in NKUA is recognized as one of the top research groups worldwide in the area of liquid biopsy.

 


 

Η Ακαδημία Αθηνών Βραβεύει τον επικ. Καθηγητή Χριστόφορο Κόκοτο

23/12/2016

Η Ακαδημία Αθηνών, στις 22 Δεκεμβρίου 2016 στα πλαίσια της Πανηγυρικής της Συνεδρίας, βράβευσε τον Επίκουρο Καθηγητή Οργανικής Χημείας Χριστόφορο Κόκοτο και τον συνεργάτη του Δημήτριο Λημνιό με το βραβείο Χίλδεγαρδ Ζέρβα για την ανάπτυξη ενός Πράσινου και φιλικού προς το περιβάλλον Οργανοκαταλυτικού πρωτοκόλλου εποξείδωσης, εργασία που πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του ΕΚΠΑ. Η αντίδραση αυτή είναι μεγάλης σημασίας για τη Χημική Βιομηχανία και ειδικότερα για τη Φαρμακευτική Βιομηχανία, διότι τα εποξείδια αποτελούν σημαντικά ενδιάμεσα για τη σύνθεση πολλών φαρμάκων και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο Επίκ. Καθηγητής Χριστόφορος Κόκοτος, απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε τις διδακτορικές του σπουδές στην Ασύμμετρη Οργανική Σύνθεση στο University of Bristol, UK με τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Varinder Aggarwal και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Princeton University, USA με τον πρωτεργάτη της Οργανοκατάλυσης, Καθηγητή David W. C. MacMillan πάνω σε θέματα Οργανοκατάλυσης και Φωτοκατάλυσης. Από το 2014 υπηρετεί στο Τμήμα Χημείας έχοντας δημιουργήσει μία ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα που ασχολείται δυναμικά με την Οργανοκατάλυση και τη Φωτοκατάλυση.

Το 2014, η ερευνητική ομάδα του Χ. Κόκοτου ανέπτυξε ένα καινοτόμο, Πράσινο και φιλικό προς το περιβάλλον πρωτόκολλο οξείδωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οξείδωση πληθώρας οργανικών ενώσεων. Η μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης εργασίας, που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό της ACS Journal of Organic Chemistry, αναγνωρίσθηκε αμέσως από την American Chemical Society που επέλεξε το άρθρο ως Editor’s choice, για τη συμβολή του στην Οργανική Συνθετική Χημεία. Η εργασία αυτή αποτέλεσε ένα από τα πλέον αναγνωσμένα άρθρα του περιοδικού για 12 μήνες. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα του Χριστόφορου Κόκοτου επέκτεινε την εφαρμογή του οξειδωτικού πρωτοκόλλου σε συνδυασμό με άλλες οργανικές αντιδράσεις που οδηγούν σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και οι σχετικές εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης τόσο της Οργανικής όσο και της Πράσινης Χημείας (Green Chemistry, Organic Letters, Advanced Synthesis Catalysis, Chemistry a European Journal). Σήμερα, οι έρευνες του στρέφονται στη χρήση της ηλιακής ακτονοβολίας για τη διεξαγωγή οργανικών χημικών διεργασιών.