Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΜΕΤΑΠΤ/ΚΩΝ – ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για τον Δρ Νικόλαο Β. Τζουρά, πρώην υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


13/2/2024

Την 1η Δεκεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια του 2023 Merck Organic Chemistry Symposium στην πόλη Blankenberge του Βελγίου, ο Δρ. Νικόλαος Β. Τζουράς έδωσε την τελική επιστημονική ομιλία ως μέρος της τελετής για την παραλαβή του βραβείου υψηλού κύρους C.G.B.-C.B.B. Incentive Award από τη Βασιλική Χημική Ακαδημία του Βελγίου και την Chemistry Europe. Το Incentive Award είναι το υψηλότερο βραβείο στο Βέλγιο για νέους ερευνητές και απονέμεται ετησίως σε δύο εξαιρετικούς ερευνητές ηλικίας κάτω των 35 ετών, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε προχωρημένο μεταδιδακτορικό στάδιο της καριέρας τους. Επιπλέον, στα τέλη Ιανουαρίου 2024, ο Δρ. Νικόλαος Β. Τζουράς ανακοινώθηκε ως ο νικητής του Βραβείου Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής 2023 από το Molecules (2023 Molecules Best PhD Thesis Award), ένα διεθνές επιστημονικό περιοδικό του Ελβετικού εκδοτικού οίκου MDPI.

Αυτά τα άκρως ανταγωνιστικά βραβεία σε διεθνές επίπεδο απονεμήθηκαν στον Δρ. Τζουρά για τη συμβολή του στη χημεία Ν-ετεροκυκλικών καρβενίων (NHC), την οργανομεταλλική σύνθεση και κατάλυση, τη χημεία/κατάλυση χρυσού και την οργανική σύνθεση, που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του.

Ο Δρ. Τζουράς είναι πρόσφατος απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Ολοκλήρωσε διδακτορική διατριβή με συνεπίβλεψη (Joint PhD), και ο τίτλος του Διδάκτορα στη Χημεία του απονεμήθηκε και από τα δύο πανεπιστήμια τον Ιούνιο του 2023, ενώ η ορκίστηκε επίσημα ως Διδάκτορας του ΕΚΠΑ τον Οκτώβριο του 2023. Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Δρ. Τζουράς εργάστηκε στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωργίου Χ. Βουγιουκαλάκη http://users.uoa.gr/~vougiouk/.


 

Βράβευση Φοιτητριών και Φοιτητών του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ στον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ECOTROPHELIA 2023 (με το προϊόν «AiryBerry»)

17/1/2024

Στο πλαίσιο του 13ου Διαγωνισμού ECOTROPHELIA 2023, ο οποίος διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με στόχο τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής, ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών των εργαστηρίων Χημείας Τροφίμων και Ανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, τιμήθηκε με το 3ο βραβείο για το προϊόν “AiryBerry” (https://www.sevt.gr/gr/news-details/HM-Nsg/ecotrophelia-2023-teleth-brabeyshs).

Στην τελική φάση του διαγωνισμού, στις 21 Ιουνίου 2023, συμμετείχαν 11 ομάδες με 11 διαφορετικά τελικά προϊόντα. Η κάθε ομάδα παρουσίασε το προϊόν της, με έμφαση στην καινοτομία του, αλλά και ένα πλάνο μάρκετινγκ και διοίκησης της επιχείρησής τους, στην Εθνική Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από ερευνητές και στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων. Ακολούθησε γευστική δοκιμή τόσο από τα μέλη της Επιτροπής και μέλη του ΣΕΒΤ, αλλά και από το κοινό.

Η ομάδα του “AiryBerry” αποτελείται από 8 φοιτήτριες/φοιτητές του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ (με αλφαβητική σειρά):

Ανδρέου Αικατερίνη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων

AvdylajLearda, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων

Ζώη Αθηνά Μαρία, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων

Ζώη Άρτεμις, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Ανόργανη Χημεία και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία

Καπλάνης Απόστολος, μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων

Κοψαχείλη Άννα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων

Μαστροθεοδωράκη Άρτεμις, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων

Πράπα Γεωργία, προπτυχιακή φοιτήτρια

και από 2 Επιβλέποντες Καθηγητές του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ (με αλφαβητική σειρά):

Βαλδραμίδης Βασίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων

Παρασκευοπούλου Πατρίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς τον Αναπληρωτή Καθηγητή Προεστό Χαράλαμπο, την Επίκουρη Καθηγήτρια Δασενάκη Μαριλένα και τη Δρα. Κόλλια Ελένη (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ), τον Καθηγητή Πιτσικάλη Μαρίνο (Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ), τον Δρα. Κατσαρό Γεώργιο και τη Δρα. Γιαννόγλου Μαριάννα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους.

Το προϊόν “AiryBerry” αποτελείται από αεροπηκτώματα φρούτων σε συνδυασμό με δημητριακά που αναβαθμίζουν το γαρνίρισμα και είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόφιμο. Το βασικό του συστατικό και αυτό που ανέδειξε το προϊόν είναι τα αεροπηκτώματα από χυμό φράουλας και άλλων μούρων από φρούτα που λόγω μηχανικών βλαβών και ανεπιθύμητης εμφάνισης αποσύρονται από την αγορά, συνδυάζοντας την καινοτομία με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.


 

Βράβευση Φοιτητριών και Φοιτητών του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ στον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ECOTROPHELIA 2023 (με το προϊόν «Peelaste»)

17/1/2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, στην Αθήνα, ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2023. Η πνοή καινοτομίας που διακατέχει τους/τις νέους/νέες φοιτητές/φοιτήτριες αναδείχτηκε για μια ακόμη χρονιά μέσω του Διαγωνισμού, τον οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, από το 2011.

Στην τελική φάση του Εθνικού Διαγωνισμού πέρασαν 11 ομάδες φοιτητών από 10 Πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες παρουσίασαν τα προϊόντα τους και κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού, των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου. Τα προϊόντα χαρακτηρίζονταν από ποιότητα, καινοτομία, ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά και σεβασμό προς το περιβάλλον.

Το 1ο βραβείο απέσπασε η ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε στο διαγωνισμό με το προϊόν «Peelaste». Η ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών Anuga, που θα διεξαχθεί 8-9 Οκτωβρίου στην Κολωνία (Γερμανία). (https://www.sevt.gr/en/news-details/HM-Nsg/ecotrophelia-2023-teleth-brabeyshs).

Η νικήτρια ομάδα του «Peelaste» αποτελείται από 6 φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ και 2 φοιτητές εκτός τμήματος (με αλφαβητική σειρά):

Αβδάλα Κωνσταντίνα, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ

Αναστασοπούλου Κατερίνα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων

Βογιαντζή Κωνσταντίνα, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ

Μαντζακοπούλου Ελπίδα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΜΣ Χημεία Τροφίμων

Παυλής Παντελής, προπτυχιακός φοιτητής εκτός τμήματος

Ποικιλίδου Δέσποινα, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ

Ρίζος Θωμάς, προπτυχιακός φοιτητής εκτός τμήματος

Σκέρτσος Χρήστος, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ

Και από 2 Επιβλέποντες Ερευνητές του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ (με αλφαβητική σειρά):

Δρ. Κόλλια Ελένη, Χημικός, Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων

Δρ. Πασβάνκα Κωνσταντίνα Χημικός, MSc, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αναπληρωτή Καθηγητή του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, κ. Προεστό Χαράλαμπο, στον μεταπτυχιακό φοιτητή κ. Γιαννόπουλο Χρήστο και την υποψήφια διδάκτορα κα Γεροδήμου Φωτεινή για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους.

Το «Peelaste» αποτελεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν, με βάση τη φλούδα πατάτας, προσφέροντας μια μοναδική και καινοτόμα λύση στο ζήτημα του food waste. Τα «Peelaste» κράκερς είναι μια επιλογή σνακ υψηλής θρεπτικής αξίας, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, ιδανικά για όλους τους καταναλωτές. Στόχος της ομάδας είναι να διευκολύνει τη βιομηχανική αξιοποίηση των φλουδών πατάτας, ως κυρίαρχου υπολείμματος, και να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους χρήσης αυτών, ώστε να αυξηθεί η συνολική προστιθέμενη αξία τους.

Τα «Peelaste» κράκερς αποτελούνται από φυσικά συστατικά και βγαίνουν σε 4 υπέροχες γεύσεις:

 • Mediterranean salad (Μεσογειακή γεύση με ντομάτα, ελιά και πράσινη πιπεριά)
 • Paprika Fiesta (Πικάντικη γεύση με πάπρικα και πιπεριές Φλωρίνης)
 • Homemade Spanakopita (Γεύση σπανακόπιτα με βάση το σπανάκι, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και μυρωδικά)
 • Sweet Potato Harvest (Γλυκιά εκδοχή με βάση τη γλυκοπατάτα, το μήλο, το πορτοκάλι και την κανέλλα )

 

Διακρίσεις Μεταπτυχιακών και Υπ. Διδακτόρων εργαστηρίου Φυσικοχημείας

05/10/2023

Βράβευση Εργασίας τηςΧριστίναςΕλευθερίαςΤζέλιου με τίτλο “Theoretical study of the adsorption, capture and decomposition of N2O molecule on 2D-MoS2 surface with and without S-vacancies”

Η Χριστίνα Ελευθερία Τζέλιου πρωτοετής υποψήφια διδάκτωρ στην ερευνητική ομάδα της Αν. Καθ. Δ. Τζέλη, βραβεύτηκε με το Kawazoe Prize ως η καλύτερη παρουσίαση (Best Poster) στο ACCMS Symposium on Computational Materials, Methods and Numerical Techniques, 7th International conference on Nanoscience and Nanotechnology ICONN-2023, SRM University, Tamil Nadu, India.

ICONN is a biennial International Conference organized by the Department of Physics and Nanotechnology, SRM Institute of Science and Technology, that attracts researchers across the world, working in the areas of Nanoscience and Nanotechnology. Previous editions (ICONN-2013, ICONN-2015, ICONN-2017, ICONN-2019 and ICONN-2021) were successfully conducted in association with Shizuoka University, Japan; GNS Science, New Zealand; National Yang Ming Chiao Tung University (NYCU), Taiwan; University of Rome Tor Vergata, Italy; Asian Consortium on Computational Materials Science (ACCMS), Japan, including national, international societies and research organizations.

 

Ανταγωνιστικές Υποτροφίες

 

Ίδρυμα Μποδοσάκη

-  Μαρκέλλα Αλίκη Μερμίγκη, ΜΠΣ «Φυσικοχημεία» (1/9/2021-31/10/2022)

-  Κωνσταντίνος-Παντελής Ζώης, ΜΠΣ «Φυσικοχημεία» (1/9/2023-31/10/2024).

 

Fulbright Foreign Student Program

Κωνσταντίνα Πάλλη (Φυσικοχημεία) για εκπόνηση ερευνητικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame, Indiana (01/08/2022 - 30/11/2022)

 

ΕΛΙΔΕΚ

Κωνσταντίνα Πάλλη (Φυσικοχημεία) 4η προκήρυξη ΕΛΙΔΕΚ (01/04/2023 - 31/07/2025)

 

PROM program

Χριστίνα Ελευθερία Τζέλιου (Φυσικοχημεία) PROM program: Research Visitor at Gdańsk University of Technology, Gdańsk, Poland, 27/3-1/4/2023.

 

STSM COST Action

Χριστίνα Ελευθερία Τζέλιου (Φυσικοχημεία) COST Action (CA18212): Scientific Visit at Gdańsk University of Technology, Gdańsk, Poland, (3/7- 16/7/2023)


 

Βραβείο Καλύτερης Εργασίας σχετικά με την έρευνα του ελαιολάδου, με τίτλο “Potential of Ion Mobility combined with LC-HRMS in Food Authenticity Studies: Identification and Characterization of Secoiridoids Isomers found in Greek Extra Virgin Olive Oil”

01/12/2019

Η Σοφία Δρακοπούλου, δευτεροετής διδακτορική φοιτήτρια, στην ερευνητική ομάδα του Καθ. Νικόλαου Θωμαΐδη του Εργ. Αναλυτικής Χημείας, κέρδισε το βραβείο καλύτερου poster για την εργασία της σχετικά με την αυθεντικότητα του ελαιολάδου, στο 9ο Συνέδριο Recent Advances in Food Analysis (RAFA 2019), που διεξήχθη μεταξύ 5-8 Νοέμβρη στην Πράγα, Τσεχία. Η ερευνητική εργασία με τίτλο “Potential of Ion Mobility combined with LC-HRMS in Food Authenticity Studies: Identification and Characterization of Secoiridoids Isomers found in Greek Extra Virgin Olive Oil” (Sofia K. Drakopoulou, Dimitrios E. Damalas, Carsten Baessmann, Nikolaos S. Thomaidis), συγκαταλέχθηκε στα καλύτερα 7 posters που βραβεύτηκαν από τα 500 posters που συμμετείχαν συνολικά.
Η ερευνητική της εργασία εστιάζει στην ταυτοποίηση και το διαχωρισμό των ισομερών ενώσεων που απαντώνται στο ελαιόλαδο, και θεωρούνται υψίστης σημασίας για το σχετικό ισχυρισμό υγείας. Για το διαχωρισμό των ισομερών, εφαρμόστηκε η προηγμένη τεχνολογία του Trapped Ion Mobility συζευγμένη σε αναλυτη μάζας Q-TOF, αναπτυγμένη από τη Bruker, ενώ περιγράφηκε επίσης πρωτότυπη αναλυτική μεθοδολογία για τη δομική ταυτοποίηση των ενώσεων του ελαιολάδου.
Η εργασία της, που παρουσιάστηκε στο εν λόγω συνέδριο, αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη προηγμένων μεθόδων Φασματομετρίας Μάζας Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό του ελαιολάδου και την ταυτοποίηση νέων βιοδραστικών μορίων στα τρόφιμα εθνικής προτεραιότητας και στην τεκμηρίωση της αυθεντικότητας τους.

Η Σοφία Δρακοπούλου παραλαμβάνει το βραβείο κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου RAFA 2019

 


 

Το Βραβείο του «Ραντάρ Καινοτομίας» 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχει ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ

04/11/2019

Το «Ραντάρ Καινοτομίας» (Innovation Radar) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντοπίζει καινοτομίες υψηλού δυναμικού σε έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2019, για το Βραβείο του «Ραντάρ Καινοτομίας» διαγωνίστηκαν 36 από τα πλέον καινοτόμα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τέσσερις κατηγορίες.

Το έργο LUΜIBLAST: A paradigm shift in cancer therapy – using mitochondria-powered chemiluminescence to non-invasively treat inaccessible tumours, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμος Επιστήμη 2019».

Το έργο LUMIBLAST στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής θεραπείας που θα αντιμετωπίζει, με μη επεμβατικό τρόπο, δύσκολα προσεγγίσιμους καρκινικούς όγκους, όπως το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (glioblastoma multiforme / κακοήθης όγκος εγκεφάλου). Η συγκεκριμένη θεραπεία, θα χρησιμοποιεί την ίδια την ενέργεια που παράγεται από τα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων για την αυτοτροφοδοτούμενη καταστροφή τους. Στόχος της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΠΑ που συμμετέχει στο LUΜIBLAST είναι ο σχεδιασμός και η σύνθεση των καινοτόμων μορίων που θα επιτυγχάνουν την θεραπεία αυτή.

Εκτός από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Χ. Βουγιουκαλάκη, στο ερευνητικό πρόγραμμα LUMIBLAST συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες από το Oslo University Hospital (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. K. Berg), το Universitat Politècnica de València (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. M. Miranda), το University of Oslo – School of Pharmacy (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. H. H. Tønnesen), καθώς και η εταιρία Knight Scientific Limited από το Ηνωμένο Βασίλειο (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Dr. J. Knight). Η καινοτομία LUΜIBLAST έχει ήδη υποβληθεί προς κατοχύρωση, ως διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο οποίο συν-εφευρέτες είναι ερευνητές από το ΕΚΠΑ, το Oslo University Hospital και το Universitat Politècnica de València.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου LUΜIBLAST http://www.lumiblast.eu/ και στην ιστοσελίδα της ερευνητικής ομάδας του Επίκουρου Καθηγητή Γεωργίου Χ. Βουγιουκαλάκη http://users.uoa.gr/~vougiouk

 


 

Βράβευση Εργασίας Μαρίας Δρόσου με τίτλο “Electronic Structure and Spectroscopy of Transition Metal Complexes”

28/10/2019

Η Μαρία Δρόσου, δευτεροετής υποψήφια διδάκτωρ στην ερευνητική ομάδα της Καθ. Χριστιάνας Μητσοπούλου, βραβεύτηκε με το  Physical Chemistry Chemical Physics Poster Prize στο θερινό Σχολείο: ‘Electronic Structure and Spectroscopy of Transition Metal Complexes’, που έγινε από 29 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου 2019 στο Gelsenkirchen, Γερμανία και το οποίο παρακολούθησαν 80 νέοι ερευνητές. Το θερινό σχολείο διοργανώθηκε από κοινού από τους Καθ. Frank Neese και τους Δρ. Serena DeBeer και D. Pantazis που εργάζονται στα Ινστιστούτα Mülheim Max-Planck (MPI für Chemische Energiekonversion and MPI für Kohlenforschung). (https://summerschool.cec.mpg.de/index.php?id=1202). Επίσης υποστηρίχθηκε από την Επιτροπή Έκδοσης του περιοδικού Physical Chemistry Chemical Physics (PCCP) της Royal Society of Chemistry.

Το θερινό σχολείο επικεντρώθηκε κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ο συνδυασμός φασματοσκοπικών τεχνικών με την κβαντική χημεία και τον υπολογισμό υψηλού επιπέδου χρησιμοποιείται στη χημεία μεταβατικών μετάλλων. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο των σύγχρονων μοριακών επιστημών, διότι οδηγεί σε πρωτοποριακές έρευνες σε τομείς που εκτείνονται από την Ανόργανη Χημεία έως τη Βιοχημεία και από την Κατάλυση έως την Ενέργεια.

Η εργασία της -που βραβεύτηκε- είχε τίτλο: ‘DFT Studies on the Mechanism of Hydrogen Evolution Catalyzed by Nickel Thiolates’ (MDrosouAZarkadoulasFKamatsosCAMitsopoulou), και είναι μέρος της έρευνας της για τη Διδακτορική της Διατριβή, η οποία περιλαμβάνει DFT and ab initio υπολογισμούς για την επίλυση του μηχανισμού αντιδράσεων παραγωγής υδρογόνου (HER) χρησιμοποιώντας καταλύτες με μη-ευγενή και άφθονα μεταλλικά σύμπλοκα στην Φωτοκατάλυση (ορατή περιοχή του ηλιακού φάσματος, μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε χημική) και την Ηλεκτροκατάλυση (μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε χημική).


 

Bραβείο καλύτερης αναρτημένης εργασίας στο 6th Panhellenic Symposium with International Participation στον μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματός μας, Φίλιππο Κολιοπάνο

23/10/2019

Το 6th Panhellenic Symposium with International Participation έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 18-20 Οκτωβρίου 2019. Στο συνέδριο συμμετείχαν ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι παρουσίασαν τα τρέχοντα αποτελέσματά τους στα πλαίσια της Πράσινης Χημείας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η ερευνητική ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Παπαευσταθίου συμμετείχε στο συμπόσιο με δύο αναρτημένες εργασίες (posters P20 και P21). Η αναρτημένη εργασία με τίτλο “An oxalamide Ba-MOF for the effective sorption and detection of Cr(VI) in aqueous media” που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, την οποία παρουσίασε ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματός μας, κ. Φίλιππος Κολιοπάνος, ο οποίος παρακολουθεί το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ανόργανη Χημεία και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία” τιμήθηκε με ένα από τα τρία βραβεία καλύτερης αναρτημένης εργασίας. Η εν λόγω εργασία παρουσίασε αδημοσίευτα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του κ. Παπαευσταθίου. Πιο συγκεκριμένα, στη βραβευθείσα εργασία παρουσιάσθηκε μία νέα Μεταλλο-Οργανική Κατασκευή (Metal-Organic Framework, MOF) η οποία βασίζεται σε ιόντα Ba2+ και οξαλαμιδικούς δι-ισοφθαλικούς υποκαταστάτες και παρουσιάζει μόνιμο πορώδες, είναι αδιάλυτη στο νερό διατηρώντας παράλληλα την κρυσταλλική της δομή και το πορώδες της και είναι ικανή να ροφά και να απομακρύνει σημαντικές ποσότητες χρωμικών ανιόντων (CrO42–) από μολυσμένα ύδατα. Παράλληλα, η εν λόγω φθορίζουσα MOF μπορεί να ανιχνεύσει, μέσω της μεταβολής τόσο της έντασης όσο και του μήκους κύματος του φθορισμού της, την παρουσία πολύ μικρών συγκεντρώσεων των επιβλαβών χρωμικών ανιόντων σε υδατικά διαλύματα.

 


 

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΟΚΟΤΟΥ

04/03/2019

Στα πλαίσια της Πανηγυρικής Συνεδρίας της, στις 21 Δεκεμβρίου 2018, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το Bραβείο Χίλδεγαρδ-Ζέρβα στην ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας, Χριστόφορου Κόκοτου και συγκεκριμένα στην Έρρικα Βουτυρίτσα (υποψήφια διδάκτορα), Δρ. Αλέξη Θεοδώρου (υποψήφιο διδάκτορα κατά την διάρκεια της έρευνας) και Δρ. Μαρούλα Κόκοτου, (μεταδιδακτορική ερευνήτρια) για την εργασία τους με τίτλο «Organocatalytic oxidation of substituted anilines to azoxybenzenes and nitro compounds: mechanistic studies excluding the involvement of a dioxirane intermediate», Green Chem.2017,19, 1291-1298.

Η εργασία αφορά την ανάπτυξη ενός Πράσινου, φιλικού προς το περιβάλλον, Οργανοκαταλυτικού και εκλεκτικού πρωτοκόλλου οξείδωσης ανιλινών σε αζόξυ ενώσεις και νιτροβενζόλια, και πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Η αντίδραση αυτή, καθώς και τα προϊόντα που μπορεί να παραχθούν, είναι μεγάλης σημασίας για τη Χημική Βιομηχανία και ειδικότερα για τη Φαρμακευτική Βιομηχανία. Σημαντικό επίτευγμα της εργασίας αποτελεί και η μελέτη του μηχανισμού της αντίδρασης με χρήση Φασματομετρίας Μάζας Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας (HRMS), με την οποία πιστοποιήθηκε η διαφορά στο μηχανισμό της αντίδρασης και αποδείχθηκε η ύπαρξh ενός νέου μηχανισμού, διαφορετικού από τον κοινά αποδεκτό στη βιβλιογραφία. Η μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης εργασίας είχε ήδη αναγνωρισθεί από την Royal Chemical Society και το περιοδικό Green Chemistry, που επέλεξε το άρθρο ως Green Chemistry Hot Article 2017, για τη συμβολή του στην Οργανική Συνθετική Χημεία.


 

Συγχαρητήρια Τμήματος Χημείας στους υποψηφίους διδάκτορες που πέτυχαν να  πάρουν σε ανταγωνιστικές προκηρύξεις υποτροφίες για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής

28/09/2018

To Τμήμα Χημείας συγχαίρει και εύχεται καλή επιτυχία στις σπουδές τους, στους κάτωθι υποψηφίους διδάκτορες που πέτυχαν να  πάρουν σε ανταγωνιστικές προκηρύξεις υποτροφίες για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής

 

ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

 • Μαρία Δρόσου (Ανόργανη Χημεία)

 

ΙΚΥ

 • Παναγιώτης-Γεώργιος Κανελλόπουλος (Αναλυτική Χημεία)
 • Φώτιος Καμάτσος (Ανόργανη Χημεία)
 • Άγγελος Λέλης (Οργανική Χημεία)
 • Θεόδωρος Μικρούλης (Οργανική Χημεία)
 • Νικόλαος Μουτζούρης (Ανόργανη Χημεία)
 • Νικόλαος Νικήτας (Οργανική Χημεία)
 • Νικολέττα Ρόκα (Βιομηχανική Χημεία)

 

Τρεις Υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος Χημείας έλαβαν υποτροφία για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο «The Onassis Foundation Science Lecture Series 2018»

28/09/2018

Το Ίδρυμα Ωνάση, επί σειρά ετών, διοργανώνει συνέδρια με επιστημονικές διαλέξεις σχετικά με τη Βιολογία και τη Χημεία. Φέτος, το επιστημονικό συνέδριο «The Onassis Foundation Science Lecture Series 2018: Eukaryotic Transcription and its Regulation» διοργανώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης (ITE, 16-20 Ιουλίου 2018) και παρακολουθήθηκε από μια σειρά φοιτητών Βιολογίας, Ιατρικής και Χημείας από όλo τo κόσμο. Το Ίδρυμα επιχορηγεί με υποτροφίες για μετακίνηση, διαμονή και συμμετοχή στο συνέδριο σε Έλληνες και ξένους φοιτητές (μεταπτυχιακούς και τελοιόφοιτους) που επιλέγονται με βάση τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

Το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είχε τη χαρά να εκπροσωπηθεί από τρεις φοιτητές, μέλη του τομέα της Οργανικής Χημείας. Έτσι, οι: Βουτυρίτσα Έρρικα (Χ. Κόκοτος), Παντελιά Άννα (Γ. Βουγιουκαλάκης) και Τριανταφυλλίδη Ιερασία (Χ. Κόκοτος), υποψήφιοι διδάκτορες, έλαβαν υποτροφία για παρακολούθηση του παραπάνω συνεδρίου. Στο συνέδριο παρουσίασαν και δίδαξαν σημαντικότατοι επιστήμονες όπως οι: Roger Kornberg [Stanford University, USA, Nobel Prize (2006) στη Χημεία], Victor Corces (Emory University, Atlanta Georgia, USA), Robert Roeder [The Rockefeller University, New York, USA, Lasker Award (2003) in Basic Medical Research] και πολλοί ακόμα σημαντικοί επιστήμονες.

 


 

Έναρξη των ερευνητικών έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών

28/09/2018

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση το Τμήμα Χημείας ανακοινώνει την έναρξη των ερευνητικών έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών. Οι ερευνητικές προτάσεις που υπέβαλαν οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές Δρ. Αθηνά Μάρκου και Δρ. Μιχάλης Τσάκος στο πλαίσιο της «1ης Προκήρυξης ερευνητικών έργων ΕΛΙΔΕΚ για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών» εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση ύστερα από μία εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία. Στόχος της επιχορήγησης είναι η υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων ερευνητικών έργων υψηλής επιστημονικής ποιότητας και πρωτοτυπίας στα οποία οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές/τριες θα αναλάβουν και την επίβλεψη του έργου ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προκήρυξης χρηματοδοτήθηκαν 192 από τις 1.671 προτάσεις (ποσοστό επιτυχίας 11.5%), ενώ από τα 17 εγκεκριμένα ερευνητικά έργα με Φορέα Υποδοχής το ΕΚΠΑ, τα δύο θα υλοποιηθούν στο Τμήμα Χημείας.

Η Δρ. Αθηνά Μάρκου, η οποία δραστηριοποιείται στον Τομέα της Κλινικής Χημείας στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, χρηματοδοτήθηκε για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Υγρή βιοψία ως εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση της κλινικής υποτροπής ασθενών πρώιμου σταδίου με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και για την αξιολόγηση της γενετικής ετερογένειας του όγκου» με το ποσό των 180.000 € για τρία χρόνια. Αντίστοιχα, ο Δρ. Μιχάλης Τσάκος ο οποίος προηγουμένως εργαζόταν στο Department of Chemistry, Yale University, USA και θα συνεχίσει στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας, χρηματοδοτήθηκε για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Συνθετικές και βιολογικές μελέτες του αντιβακτηριδιακού και αντικαρκινικού φυσικού προϊόντος Ολεαμυκίνη Α και δομικών αναλόγων» με το ποσό των 200.000 € για τρία χρόνια.

Η επιτυχία αυτών των δύο νέων επιστημόνων αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο έρευνας που διεξάγεται στα Εργαστήρια του Τμήματος Χημείας. Σε περιστάσεις εξαιρετικά δύσκολες από οικονομικής άποψης, το Τμήμα Χημείας συνεχίζει να διεξάγει έρευνα υψηλής ποιότητας και να διατηρεί και να επεκτείνει τις εστίες αριστείας του.

Τους ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο ερευνητικό τους έργο.


 

Συμμετοχή και τρίτο βραβείο για το εργαστήριο Χημείας τροφίμων του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2018

28/06/2018

Χαράλαμπος Προεστός

Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, 15784 Αθήνα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 26 Ιουνίου, στην Αθήνα, ο Εθνικός Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2018. Νικητές του Διαγωνισμού, που διοργανώνει τα τελευταία 8 χρόνια ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, αναδείχτηκαν και πάλι η δημιουργική νέα γενιά και η καινοτομία!  Οι συμμετέχουσες ομάδες εντυπωσίασαν την Εθνική Επιτροπή με τα ξεχωριστά προϊόντα που παρουσίασαν, τα οποία χαρακτηρίζονταν από ποιότητα, ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά και σεβασμό προς το περιβάλλον. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Αίγλη Ζαππείου, 8 ομάδες φοιτητών από 9 Πανεπιστήμια της χώρας συναγωνίστηκαν με πάθος, παρουσιάζοντας τα προϊόντα που ανέπτυξαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις για την πρωτοτυπία και τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, τόσο με τη γεύση όσο και με τις συσκευασίες τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διάφοροι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και πλήθος φοιτητών.

Το 3ο βραβείο απέσπασε το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ / ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ για το προϊόν “Herbaqua”, νερό προστιθέμενης αξίας με την προσθήκη υδατικών εκχυλισμάτων βοτάνων.

Η νικήτρια ομάδα φοιτητών του ΕΚΠΑ / ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ αποτελείται (με αλφαβητική σειρά) από τους:

 • Γεωργακοπούλου Βασιλική, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
 • Λαζάρου Κωνσταντίνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
 • Κούτσια Ιωάννη, Μεταπτυχιακό Φοιτητή
 • Μαλασπίνα Μελίνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
 • Νάνα Κωνσταντίνα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια
 • Προεστός Χαράλαμπος, Επ. Καθ. Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ (Επιστημονικός Υπεύθυνος)

Η ομάδα του Τμήματος Χημείας παρουσίασε το καινοτόμο προϊόν με την ονομασία “Herbaqua”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Το προϊόν «Ηerbaqua» είναι ένα νερό προστιθέμενης αξίας με εκχυλίσματα καλλιεργίσιμων αρωματικών φυτών απο Έλληνες παραγωγούς. Η καινοτομία του στηρίζεται σε επιλεγμένους συνδυασμούς βοτάνων όπου παρέχουν ευεργετική δράση στον καταναλωτή. Η πλούσια αντιοξειδωτική δράση και η υψηλή βιοδιαθεσιμότητα των χαμομήλι, ρίγανη, μελλισόχορτο και δίκταμο, φλισκούνι, μαντζουράνα είναι αποδεδειγμένα μέσα από πληθώρα επιστημονικών μελετών. Το Ηerbaqua διατίθεται σε συσκευασία των 330ml φιλική  προς το περιβάλλον, προσφέροντας μια νέα δροσιστική εμπειρία αλλά και ωφέλιμη στην υγεία του καταναλωτή. Το προίόν ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή και συγκεκριμένα τους Έλληνες καλλιεργητές αρωματικών φυτών.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΕΒΤ: http://www.sevt.gr/gr/news-details/HMuFvw/ecotrophelia-2018


 

Δύο υποψήφιες διδάκτορες του Τμήματος μας πήραν βραβεία στο American Association in Cancer Research meeting, για την ερευνητική τους δουλειά στην υγρή βιοψία

17/05/2018

Το 109ο American Association of Cancer Research (AACR) Annual Meeting (http://www.aacr.org/MEETINGS/PAGES/MEETINGDETAIL.ASPX?EVENTITEMID=136#.Wt3ax7i0tq) έλαβε χώρα στο Σικάγο, στις 14-18 Απριλίου 2018. Στο συνέδριο συμμετείχαν 22.000 ερευνητές και επιστήμονες από περισσότερες από 100 χώρες και παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα στη βασική και τη μεταφραστική έρευνα, καθώς και αποτελέσματα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών. Το πεδίο της Υγρής Βιοψίας προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον στο φετινό συνέδριο, με πληθώρα ομιλιών, προφορικών παρουσιάσεων και 6 session αναρτημένων ανακοινώσεων, με αναφορά στα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα (circulating tumor cells, CTCs), στο κυκλοφορούν καρκινικό DNA (circulating tumor DNA, ctDNA), στα κυκλοφορούντα micro RNAs (circulating cell-free miRNAs) και στα εξωσώματα. Εξαιρετική σημασία έχει το γεγονός ότι η πρώτη ομιλία στο Opening Plenary Session του συνεδρίου δόθηκε από τον Prof. Klaus Pantel, University Medical Centre Hamburg-Eppendorf, Γερμανία, με θέμα «Liquid biopsy: Novel technologies and clinical applications».

Η ερευνητική ομάδα «Ανάλυσης Κυκλοφορούντων Καρκινικών Κυττάρων» (ACTC Lab, en.actc-lab.chem.uoa.gr) της Καθ. Ε. Λιανίδου στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, στο Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε ενεργό συμμετοχή στο φετινό συνέδριο AACR. Συγκεκριμένα, η Καθ. Ε. Λιανίδου ανέλαβε έπειτα από πρόσκληση το meet-the-expert session με θέμα «CTC characterization and applications», το οποίο παρακολούθησε πλήθος συμμετεχόντων. Επιπρόσθετα, η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ παρουσίασε 4 αναρτημένες ανακοινώσεις που όλες εμπίπτουν στο πεδίο της Υγρής Βιοψίας. Οι αναρτημένες ανακοινώσεις παρουσιάστηκαν σε δύο διαφορετικά poster session για την Υγρή Βιοψία: (http://www.abstractsonline.com/pp8/#!/4562/sessions/lianidou/1). Οι υποψήφιες διδάκτορες Σοφία Μαστοράκη και Λυδία Γιαννοπούλου τιμήθηκαν με το AACR-Takeda Oncology Scholar-in-Training Award για τις μελέτες μεθυλίωσης του γονιδίου ESR1 στα CTCs, στο πλάσμα (ctDNA) και στον αντίστοιχο πρωτοπαθή όγκο ασθενών με καρκίνο μαστού και ωοθηκών.

 


 

Η ερευνητική ομάδα ACTC Lab 3η διεθνώς στον τομέα της υγρής βιοψίας

06/02/2017

Η υγρή βιοψία (liquid biopsy) αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος στην έρευνα του καρκίνου και αποτελεί μία καινοτόμο προσέγγιση αντιμετώπισης των ασθενών. Παρέχει την δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης του όγκου σε πραγματικό χρόνο μέσω μίας απλής μη-επεμβατική αιμοληψίας και ενδείκνυται κυρίως για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η κλασική βιοψία καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη, αλλά όχι μόνο. Συγκεκριμένα η υγρή βιοψία περιλαμβάνει την ανίχνευση, καταμέτρηση και τον μοριακό χαρακτηρισμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (circulating tumor cells, CTCs) στο περιφερικό αίμα ασθενών με καρκίνο, αλλά και την ανάλυση στο πλάσμα μεταλλάξεων συγκεκριμένων γονιδίων και γενετικών αλλαγών στο εξωκυττάριο καρκινικό DNA (circulating tumor DNA, ctDNA), ή κυκλοφορούντων microRNAs (circulating miRNAs). Η υγρή βιοψία προσφέρει μια καινοτόμο μη-επεμβατική προσέγγιση, η οποία επιτρέπει τη συνεχή λήψη πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη του όγκου, με σκοπό την πρόγνωση, αλλά και την επιλογή ασθενών για την χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας.
Στον τομέα αυτό η Ερευνητική ομάδα Ανάλυσης Κυκλοφορούντων Καρκινικών Κυττάρων (ACTC lab, en.actc-lab.chem.uoa.gr) της Καθ. Ε. Λιανίδου, στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ δραστηριοποιείται ενεργά κατά τα τελευταία 15 χρόνια, και είναι πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο, όπως αυτό πιστοποιείται από την πληθώρα των ερευνητικών δημοσιεύσεων, ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και της διεξαγωγής τριών διεθνών συνεδρίων, με θέμα την Υγρή Βιοψία. Με βάση πρόσφατα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα της Καθ. Ε. Λιανίδου στο ΕΚΠΑ κατατάσσεται ως προς τις δημοσιεύσεις τρίτη διεθνώς στον τομέα της υγρής βιοψίας, σε σύγκριση με μεγάλα διεθνή κέντρα (https://www.linknovate.com/search/?query=liquid+biopsy).

Liquid biopsy consists today one of the most important research topics in the fight against cancer, and represents a novel approach for the selection of patients for individualized treatments. Liquid biopsy provides the potential to follow tumor evolution over time, through simple and non-invasive blood tests, especially in cases where the classic biopsy approach is not feasible. The liquid biopsy approach consists of detection, enumeration and molecular characterization of circulating tumor cells (CTCs) in peripheral blood, or detection of specific alterations in circulating tumor DNA (ctDNA), such as mutations, and methylation, or circulating miRNAs in plasma. This novel approach provides continuous information on tumor evolution and is very important for prognosis and patient selection for individualized treatments.
The Analysis of Circulating Tumor Cells Research team of Prof. Evi Lianidou (ACTC lab, en.actc-lab.chem.uoa.gr/), based in the Department of Chemistry, in the National and Kapodistrian University of Athens (NKUA), is working on this area during the last 15 years and is widely recognized based on publications, research grants and the organization of three International meetings on liquid biopsy up to now. It is our pleasure to announce that based on recent data (https://www.linknovate.com/search/?query=liquid+biopsy), the ACTC research group, led by Prof. Evi Lianidou in the Department of Chemistry in NKUA is recognized as one of the top research groups worldwide in the area of liquid biopsy.