Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

7219 ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έλεγχος Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων (επιλογή 3-6, 9 π.μ.)

  • Παραδόσεις: Τρίτη 1 – 3 μμ και Πέμπτη 9 – 10 πμ (Α1) 
  • Εργαστήριο: Τρίτη 3 – 6 μμ και Πέμπτη 10 πμ – 1 μμ (ΧΤΡ) 
  • Διδάσκοντες: Μ. Δασενάκη (συντονίστρια), Χ. Προεστός,   
  • Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM101/ 
  • Προαπαιτούμενα μαθήματα: (1) Αναλυτική Χημεία (213). (2) Χημεία Τροφίμων (626).  
  • Περιεχόμενο μαθήματος: Κίνδυνοι στα τρόφιμα, Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, HACCP, Μέθοδοι ανάλυσης τροφίμων, αρχές ποιοτικού ελέγχου, προδιαγραφές, νομοθεσία, δειγματοληψία, μικροσκοπικός έλεγχος τροφίμων. 
  • Υπεύθυνος εργ. Ασκήσεων: Μ. Δασενάκη, Χ. Προεστός  
  • Περιεχόμενο εργ. Ασκήσεων: Ανάλυση γάλακτος, αλεύρου, μελιού, λαδιού, τυριού, χυμού. Προςδιορισμός αρωματικών ενώσεων με GC. Οργανοληπτικές ιδιότητες  τροφίμων. Προσδιορισμός ολικών φαινολικών σε κρασί φασματοφωτομετρικά. Προσδιορισμός αντιοξειδωτικών σε τρόφιμα με HPLC. 
  • Συγγράμματα: 1) Χ. Προεστός Π. Μαρκάκη «Τρόφιμα: Ελεγχος ποιότητας, ασφάλεια και μικροβιολογία. 2017, Εκδόσεις Da Vinci, 2) Σημειώσεις διδασκόντων για το μάθημα 3) Σημειώσεις διδασκόντων για το Εργαστήριο. 
  • Περίγραμμα μαθήματος: Αρχείο PDF