Skip to main navigation
Skip to main content
Skip to page footer
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
7219 ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έλεγχος Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων (επιλογή 3-6, 9 π.μ.)
- Παραδόσεις: Τρίτη 1 – 3 μμ και Πέμπτη 9 – 10 πμ (Α1)
- Εργαστήριο: Τρίτη 3 – 6 μμ και Πέμπτη 10 πμ – 1 μμ (ΧΤΡ)
- Διδάσκοντες: Μ. Δασενάκη (συντονίστρια), Χ. Προεστός,
- Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/CHEM101/
- Προαπαιτούμενα μαθήματα: (1) Αναλυτική Χημεία (213). (2) Χημεία Τροφίμων (626).
- Περιεχόμενο μαθήματος: Κίνδυνοι στα τρόφιμα, Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, HACCP, Μέθοδοι ανάλυσης τροφίμων, αρχές ποιοτικού ελέγχου, προδιαγραφές, νομοθεσία, δειγματοληψία, μικροσκοπικός έλεγχος τροφίμων.
- Υπεύθυνος εργ. Ασκήσεων: Μ. Δασενάκη, Χ. Προεστός
- Περιεχόμενο εργ. Ασκήσεων: Ανάλυση γάλακτος, αλεύρου, μελιού, λαδιού, τυριού, χυμού. Προςδιορισμός αρωματικών ενώσεων με GC. Οργανοληπτικές ιδιότητες τροφίμων. Προσδιορισμός ολικών φαινολικών σε κρασί φασματοφωτομετρικά. Προσδιορισμός αντιοξειδωτικών σε τρόφιμα με HPLC.
- Συγγράμματα: 1) Χ. Προεστός Π. Μαρκάκη «Τρόφιμα: Ελεγχος ποιότητας, ασφάλεια και μικροβιολογία. 2017, Εκδόσεις Da Vinci, 2) Σημειώσεις διδασκόντων για το μάθημα 3) Σημειώσεις διδασκόντων για το Εργαστήριο.
- Περίγραμμα μαθήματος: Αρχείο PDF