Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

7220 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

7220. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (επιλογή 3-6,  9 π.μ.)  

  • Παραδόσεις: Δευτέρα 11 πμ – 12 μ και Πέμπτη 1 μμ – 3 μμ (Α1) 
  • Εργαστήριο: Δευτέρα 12 μ – 3 μμ και Πέμπτη 3 – 6 μμ (ΧΤΡ) 
  • Διδάσκοντες: Β. Βαλδραμίδης  (συντονιστής), Χ. Προεστός 
  • Ιστοσελίδα μαθήματος: https://eclass.uoa.gr/courses/CHEM264/ 
  • Προαπαιτούμενο μάθημα: Χημεία Τροφίμων (626). Λόγω του περιορισμένου αριθμού εργαστηριακών θέσεων (35), αν οι εγγραφέντες στο μάθημα φοιτητές υπερβούν τον αριθμό αυτό, για την επιλογή θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των κατοχυρωμένων πιστωτικών μονάδων. 
  • Περιεχόμενο μαθήματος: Κατάταξη μικροοργανισμών, παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή τους, χρώσεις, καλλιέργειες μικροοργανισμών, μικροοργανισμοί και ζυμώσεις, αλλοιώσεις. 
  • Υπεύθυνος εργ. Ασκήσεων: Βαλδραμίδης Β, Χ. Προεστός 
  • Περιεχόμενο εργ. Ασκήσεων: Μικροβιολογικός έλεγχος γάλακτος. Μικροβιολογία νερού. Χρώσεις Μικροοργανισμών. Παρατήρηση μικροοργανισμών στο μικροσκόπιο. Μικροβιακές ζυμώσεις. Ανίχνευση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών σε τρόφιμα. Μυκητολογικός έλεγχος σε τρόφιμα. 
  • Διαμόρφωση ενιαίου βαθμού: Ενιαία εξέταση. Μέσος όρος του βαθμού από επιτυχείς εξετάσεις στη θεωρία και στις εργαστηριακές ασκήσεις. 
  • Συγγράμματα: 1 Συγγράμματα: 1) Χ. Προεστός Π. Μαρκάκη «Τρόφιμα: Ελεγχος ποιότητας, ασφάλεια και μικροβιολογία. 2017, Εκδόσεις Da Vinci, 2) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 94690299 Έκδοση: 1/2020 Συγγραφείς: KARL R. MATTHEWS, KALMIA E. KNIEL, THOMAS J. MONTVILLE ISBN: 978-618-202-004-3Τύπος: Σύγγραμμα, Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΣΙΓΜΑ ΙΚΕ1A. 3) Σημειώσεις διδασκόντων για το μάθημα, 4) Σημειώσεις διδασκόντων για το εργαστήριο.  
  • Περίγραμμα μαθήματος: Αρχείο PDF