Skip to main navigation
Skip to main content
Skip to page footer
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
7220 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
7220. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (επιλογή 3-6, 9 π.μ.)
- Παραδόσεις: Δευτέρα 11 πμ – 12 μ και Πέμπτη 1 μμ – 3 μμ (Α1)
- Εργαστήριο: Δευτέρα 12 μ – 3 μμ και Πέμπτη 3 – 6 μμ (ΧΤΡ)
- Διδάσκοντες: Β. Βαλδραμίδης (συντονιστής), Χ. Προεστός
- Ιστοσελίδα μαθήματος: https://eclass.uoa.gr/courses/CHEM264/
- Προαπαιτούμενο μάθημα: Χημεία Τροφίμων (626). Λόγω του περιορισμένου αριθμού εργαστηριακών θέσεων (35), αν οι εγγραφέντες στο μάθημα φοιτητές υπερβούν τον αριθμό αυτό, για την επιλογή θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των κατοχυρωμένων πιστωτικών μονάδων.
- Περιεχόμενο μαθήματος: Κατάταξη μικροοργανισμών, παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή τους, χρώσεις, καλλιέργειες μικροοργανισμών, μικροοργανισμοί και ζυμώσεις, αλλοιώσεις.
- Υπεύθυνος εργ. Ασκήσεων: Βαλδραμίδης Β, Χ. Προεστός
- Περιεχόμενο εργ. Ασκήσεων: Μικροβιολογικός έλεγχος γάλακτος. Μικροβιολογία νερού. Χρώσεις Μικροοργανισμών. Παρατήρηση μικροοργανισμών στο μικροσκόπιο. Μικροβιακές ζυμώσεις. Ανίχνευση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών σε τρόφιμα. Μυκητολογικός έλεγχος σε τρόφιμα.
- Διαμόρφωση ενιαίου βαθμού: Ενιαία εξέταση. Μέσος όρος του βαθμού από επιτυχείς εξετάσεις στη θεωρία και στις εργαστηριακές ασκήσεις.
- Συγγράμματα: 1 Συγγράμματα: 1) Χ. Προεστός Π. Μαρκάκη «Τρόφιμα: Ελεγχος ποιότητας, ασφάλεια και μικροβιολογία. 2017, Εκδόσεις Da Vinci, 2) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 94690299 Έκδοση: 1/2020 Συγγραφείς: KARL R. MATTHEWS, KALMIA E. KNIEL, THOMAS J. MONTVILLE ISBN: 978-618-202-004-3Τύπος: Σύγγραμμα, Διαθέτης (Εκδότης): ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΣΙΓΜΑ ΙΚΕ1A. 3) Σημειώσεις διδασκόντων για το μάθημα, 4) Σημειώσεις διδασκόντων για το εργαστήριο.
- Περίγραμμα μαθήματος: Αρχείο PDF